Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fords elektriska F-150, eller F-150 Lightning som den heter.Fords elektriska F-150, eller F-150 Lightning som den heter.Fords elektriska F-150, eller F-150 Lightning som den heter.
Fords elektriska F-150, eller F-150 Lightning som den heter. Foto: Ford

Ford stänger beställning på F-150 Lightning – nått 200 000 order

Intresset för Fords elpickup F-150 Lightning är stort.

Inför produktionsstart har närmare 200 000 personer tecknat en förhandsorder.

Men tyvärr – svenska kunder ser inte ut att få tillgång till el-pickisen.

Nyligen presenterade USA:s president Joe Biden en satsning på elbilar och laddinfrastruktur för att få fart på omställningen från bensin och diesel till el.

Och intresset i USA verkar det inte vara något fel på.

Ford förbereder som bäst serieproduktion av eldrivna pickupen F-150 och förhandsintresset har varit stort. En bilkund försökte nyligen teckna en order på en bil men fick kalla handen av Ford-säljaren. Efter att kunden delat med sig av informationen på sociala medier meddelade också Ford att orderböckerna är fulla.

Enligt Fords vd Jim Farley närmar sig Ford redan 200 000 förhandsbeställningar. Möjligen kommer orderböckerna att öppna igen lite senare.

Ford hoppas kunna bygga 80 000 stycken 150 Lightning när fabriken går för fullt 2023 men tills dess är det oklart hur många kunder som faktiskt kommer att få sina bilar levererade. Ford planerar att leverera bilar i ”vågor” men det är långt ifrån säkert att alla som beställt en bil kommer att få sin bil under 2022.

Lockar nya kunder

De som reserverat en bil kommer inom kort att få ett meddelande där de gör om sin reservation till ett faktiskt köp. Först när det är klart kan Ford meddela när bilen kan levereras. När produktionen för 2022 är fulltecknad kommer de som reserverat en bil att erbjudas en bil från 2023 och så vidare.

Tyvärr ser det inte ut att bli några bilar till Sverige. Den svenska importören, Hedin Bil, har tittat på möjligheten till import men i dagsläget kommit fram till att bilen väger lite för mycket för svenska bilköpare. Med en tjänstevikt på över 3,5 ton skulle det krävas C-körkort för att få köra bilen i Sverige.

Amerikanska hantverkares nya favorit? Till Sverige lär den inte inte komma.Amerikanska hantverkares nya favorit? Till Sverige lär den inte inte komma.Amerikanska hantverkares nya favorit? Till Sverige lär den inte inte komma.
Amerikanska hantverkares nya favorit? Till Sverige lär den inte inte komma. Foto: Ford

Fords vd Jim Farley gissar att 80 procent av de som reserverat en bil faktiskt kommer att köpa en. När Ford erbjöd reservation av nya Ford Bronco valde 65 procent av de som förhandsbokat att köpa en bil.

Den produktionsklara Ford F-150 Lightning ska presenteras officiellt under våren. Pickupen har dubbla elmotorer som levererar 571 hästkrafter och 1 051 newtonmeter. Lightning väntas locka nya kunder till Ford då hela 70 procent av de som bokat en bil inte äger en Ford i dag.

President Joe Biden stöttar elbilssatsningen och meddelade i veckan att från och med 2035 kommer myndigheter inte att köpa fossildrivna bilar.