Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen har sålt sin MEB-plattform till Ford som bygger suv med eldrift.
Volkswagen har sålt sin MEB-plattform till Ford som bygger suv med eldrift.
Volkswagen har sålt sin MEB-plattform till Ford som bygger suv med eldrift.
Volkswagen har sålt sin MEB-plattform till Ford som bygger suv med eldrift.

Ford tar rygg på Volkswagen för satsningen på elbilar

Ford bygger en elbilssuv på Volkswagens MEB-plattform och efter några veckors försening är det snart dags för premiär.

Fords Martin Sander har fått äran att smygvisa den nya suven som troligen får namnet Explorer Sport.

Det var tänkt att ske i Düsseldorf för några veckor sedan men snart ska det vara dags för Ford att visa upp sin nya elbil. Bilen byggs på Volkswagens MEB-plattform som Ford köpt i en bytesaffär där Volkswagen fick tillgång till tre av Fords transportbilar, däribland pickupen Ranger som Volkswagen omvandlar till en ny Amarok.

Ford väntas lansera elbilen med ett nytt designspråk och med namnet Explorer Sport. Modellen blir den första av två som Ford bygger på MEB-plattformen. Båda modellerna ska byggas i Fords fabrik i Köln där de ersätter modellen Fiesta. Närmsta konkurrenter till Explorer Sport blir syskonbilen Volkswagen ID.4 samt Toyota bz4X och Nissan Ariya. Räckvidden väntas bli cirka 50 mil på en laddning och laddkapaciteten torde bli densamma som för en ID.4, det vill säga cirka 125 kW.

Fords variant på Volkswagen ID.4. Foto: Ford

Fyra familjer

Att Ford satsar på en eldriven suv följer strategin att helt gå över till suvar och crossovers i Europa där Fiesta plockas ur produktion nästa år och Focus försvinner från fabriken i tyska Saarlouis under 2025. Ford väntas sluta bygga familjebilarna S-Max och Galaxy under nästa år och Mondeo byggs inte längre för Europa.

Ford väntas bygga elbilar även i sin fabrik i Valencia men det är oklart om det blir på en egen ny elbilsplattform eller på MEB-plattformen. 

De nya elbilarna ska marknadsföras under kampenjen ”Adventurous Spirit” och Ford väntas göra det allt tydligare att de kommer från USA även i sitt tilltal till kunder i Europa.

Inom ”Adventurous Spirit” ska Ford rymma fyra familjer. I Active Adventure finns den nya eldrivna suven tillsammans med Ford Kuga. Under Wild Performance finns Mustang och Mustang Mach-E, i Urban Escape ryms Puma och i Ultimate Outdoor finns Bronco och Ranger Raptor.

Därmed har Ford lagt grunden för sin marknadsföringsstrategi. Sen återstår det att se om bilarna håller måttet och kan konkurrera i Europa.

Volkswagen å sin sina väntas presentera ytterligare en modell i ID-familjen i början av 2023. Modellen blir större än de tidigare och ska visa på CES-salongen i Las Vegas i början på januari.