Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford visar Volkswagen-baserad elbil 21 mars

Ford bygger en elbil baserad på Volkswagens eldrivna MEB-plattform och om mindre än en månad är det dags för premiär. Namnet väntas bli Explorer Sport.

De har redan Mustang Mach-E, men den 21 mars kommer Ford att visa en till eldriven suv. Den nya elsuven, som väntas få modellnamnet Explorer Sport, ska börja byggas senare i år i Fords fabrik i Köln som konverteras till att bli elbilsexklusiv. Tillverkningen av småbilen Fiesta i Köln-fabriken läggs ner i juli.

Till skillnad mot Mustang Mach-E blir den nya elbilen avsedd för Europa och den blir den första av två Ford-elbilar som byggs på Volkswagens MEB-plattformsarkitektur och väntas framför allt dela konstruktion med ID.4. Tycker du att det låter konstigt? Att Ford får långa MEB-tekniken är en del i uppgörelsen som också innebär att Volkswagen har kunnat bygga andra generationen AmarokFord Ranger-delar.

Martin Sander, Fords Europachef för elbilar, lättar lite på täcket som täcker nya elbilen.Martin Sander, Fords Europachef för elbilar, lättar lite på täcket som täcker nya elbilen.Martin Sander, Fords Europachef för elbilar, lättar lite på täcket som täcker nya elbilen.
Martin Sander, Fords Europachef för elbilar, lättar lite på täcket som täcker nya elbilen. Foto: Ford

Den nya bilen kommer att bli en direkt konkurrent till bland andra Nissan Ariya, Skoda Enyaq och Toyota bZ4X. Ford har tidigare meddelat att det europeiska modellutbudet ska bli mer inspirerat av det amerikanska. Den andra VW-baserade modellen tros få en coupéliknande kaross i likhet med Volkswagen ID.5.

Ford siktar på att hela modellutbudet i Europa ska vara elektriskt år 2030 och att två tredjedelar av de kommersiella fordonen ska vara helt eldrivna eller laddhybrider då.