Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Fords och Volkswagens samarbete fortsätter

Ford och Volkswagen diskuterar ytterligare en Fordmodell byggd på Volkswagens MEB-plattform för elbilar.

Om tre år säljs det fler elektrifierade bilarna än sådana med enbart förbränningsmotor. Ja, det menar Ford som ännu inte har en renodlad elbil på marknaden – hittills har man mest koncentrerat sig på mildhybrider men renodlade elbilar är på gång.

Nu har Fords europeiska vd, Stuart Rowley, berättat för tyska Handelblatt att man planerar en andra framtida elbilsmodell baserad på Volkswagenkoncernens MEB-plattform. Överenskommelsen om den första blev klar i somras och med det köper Ford 600 000 MEB-plattformar från Volkswagen.

– Ur ekonomisk synvinkel skulle det inte vara vettigt att bara producera en MEB-baserad bilmodell. Ingen tillverkar bara en enda modell i en fabrik. Som regel behöver en tillverkare minst två modeller för att ekonomiskt driva en fabrik till rimlig kostnad, säger Stuart Rowley.

Den första modellen ska komma i produktion 2023 och Handelsblatt menar att tillverkningen kommer att ske i Kölnfabriken. Där tillverkas i dag B-segmentaren Fiesta som beräknas gå ur tiden samma år. Året därpå går golfklassaren Focus samma öde till mötes, en bil som i dag skruvas samman i Saarlouis.

LÄS MER: 12 000 får gå från Ford i Europa

Volkswagen har bekräftat att samtal förs med Ford. Det handlar om ett helt nytt avtal som är fristående från tidigare MEB-avtal. De båda koncernerna har sedan tidigare även  ett avtal rörande transportbilar.

Volkswagen har som ambition att låta MEB-plattformen bli i det närmaste industristandard. Förutom de själva och andra märken i koncernen samt Ford så ska även den tyska tillverkaren i.GO bygga bilar på tekniken.

Huvudbilden till denna artikel visar Volkswagen ID.3 i produktion.