Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford Sverige sänker priset på Mustang Mach-E.Ford Sverige sänker priset på Mustang Mach-E.Ford Sverige sänker priset på Mustang Mach-E.
Ford Sverige sänker priset på Mustang Mach-E. Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Fords vändning: Mustang Mach-E blir billigare i Sverige

Ford ökar produktionen av eldrivna Mustang Mach-E tack vare en uppdaterad leverantörs- och produktionskedja. Samtidigt kommer en trevlig nyhet för svenska kunder: man sänker priset här!

Tidigare i vår meddelade Ford att de sänker priset på sin elbil Mustang Mach-E, efter Teslas ordentliga och omtalade sänkning på sina modeller 3 och Y. Fords sänkning skulle däremot inte beröra den europeiska marknaden, utan det blev två justeringar i USA och Kina och man hade inte ens planer på att göra sänkningar i Europa.

Men nu meddelar Ford att man har uppdaterat och effektiviserat leverantörs- och produktionskedjan, vilket ska innebära en ökad produktion av Mustang Mach-E men utan att påverka kostnaden nämnvärt. Det öppnar med andra ord upp för möjligheten att sänka priserna, vilket Ford Sverige tänker ta till vara på.

– Vi är glada att kunna dela våra framsteg med våra kunder och löpande kunna ge fler möjligheten att köra en elektrifierad Ford. Då vi nu kan producera fler elbilar ger det oss möjligheten att minska våra kunders väntetider, erbjuda konkurrenskraftiga priser och fortsätta arbeta för att ge våra kunder en oöverträffad ägarupplevelse, säger John Hurtig, vd för Ford Sverige.

Nya priserna

Samtliga gäller för 2023 års modell.

 

• Base RWD Standard Range, 579 900 kr (-50 000 kr)
• Premium AWD Standard Range, 669 900 kr (-85 000 kr)
• Premium AWD Long Range, 739 900 kr (-95 000 kr)

Förändringarna i leverans- och produktionskedjan som man har genomfört är bland annat att man snart ska introducera så kallade LFP-batterier, vilka är billigare än litiumjonbatterier som man använt hittills. Dessa används framför allt av flera kinesiska märken som BYD och Ora. I övrigt skriver de i ett pressmeddelande att de har ”säkrat tillgången på batterier och råmaterial”, men specificerar inte i detalj vad det innebär, mer än att de ska börja använda LFP-batterier.