Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Försäljningen av eldrivna mopeder exploderar

Elbilen är i dag etablerad, på tur står nu tvåhjulingarna. Elmopeden tar allt större marknadsandelar.

Elmopeden är ingen nyhet. Redan för tio år sen fanns det elkonverterad skotrar på marknaden. De var dyra och dåliga. Men i takt med att tekniken har gått framåt och trafiken tätnar dyker allt fler alternativ upp. Lägg därtill att staten i form av Naturvårdsverket står för 25 procent av prislappen vid köp av eldriven tvåhjuling.

Nu tar elmopeden allt större marknadsandelar. En av landets största återförsäljare av mopeder, KopenScooter.nu, noterar att var tredje moped de nu säljer är eldriven och nästa år räknar man med att de kommer att stå för hälften. Förra året såldes bara ett fåtal.

Anledningen till ökningen är dels den tidigare nämnda elfordonspremien, enligt företagets vd Mikael Klingberg, men även faktorer som att elmopeden är enklare och billigare att äga spelar in.

– Köparna är dessutom inte längre ungdomar utan allt fler ser en elmoped som ett perfekt pendlingsfordon. Detta känns naturligt eftersom en moped med bensinmotor inte känts som ett bra miljövänligt alternativ för de flesta som vill pendla, avslutar Mikael Klingberg.

Här på teknikensvarld.se kan du läsa provkörningar av två elmopeder: Vessla och Onebot T8D+. I kommande nummer av tidningen Teknikens Värld, nummer 20/2018, kör vi Niu M1 Pro.