Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lexus

Försmak på Lexus nya elbil RZ

RZ blir först ut bland Lexus nya generation av elbilar. Här kommer ett smakprov på bilen som troligen lanseras nästa år.

Efter at ha förlitat sig på sin hybridteknik under lång tid har Lexus och Toyota nu hoppat på elbilsspåret. Lexus har släppt smakprov på deras kommande modell RZ. Det rör sig bara om så kallade teaserbilder (och ett klipp), några detaljer rörande teknik eller tid för lansering har ännu inte släppts.

Bilderna visar en bil som delvis lånar sin form från elbilskonceptet LF-Z som presenterades tidigare i år. Ett koncept som visar hur Lexus ser på sin elektrifierade framtid. Fronten på RZ liknar de på dagens modeller men tar ut svängarna än mer. Bak ses en ljusramp, som hos många andra elbilar, toppad av en liten vinge och namnet centralt placerat, en lösning vi kan förvänta se på fler av de elektrifierade modeller som ska lanseras fram till 2025.

1 AV 2
Foto: Lexus
2 AV 2
Foto: Lexus / Lexus

RZ kommer troligen baseras på plattformen e-TNGA och dela teknik med Toyota bZ4X som nyligen blev officiell och har en systermodell i Subaru Solterra. Lexus lyfte med konceptet LF-Z fram nya tekniska innovationer som fyrhjulsdriftssystemet Direct4 och Steer by Wire som saknar mekanisk koppling mellan ratt och hjul. Det är saker vi kan få se i redan i RZ fastän en produktionsklar LF-Z ska presenteras först 2025.

När vi får se RZ i sin helhet nämns inte men med tanke på att teaserbilderna visas nu borde bilen lanseras nästa år. Vissa utländska publikationer menar att 2022 redan är bekräftat från officiellt håll.

https://youtu.be/2vQyJ02c6Fk