Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första autonoma taxitjänsten i Europa

I höst blir det möjligt att beställa en självkörande taxi i Frankrike. Men var inte för många vid taxistolpen – bilen i fråga är en Reanult Zoe.

Den autonoma taxitjänsten kommer allt närmare och de flesta blickar är riktade mot USA där framför allt Waymo och Uber tävlar om att bli först med möjligheten att beställa en självkörande transport. Faktum är att det kommer att bli möjligt i Frankrike redan i höst.

I Rouen, huvudstad i distriktet Normandie, kommer första chansen att beställa en självkörande taxi i Europa, men inte någon bil av det större formatet som Chrysler Pacifica eller Volvo XC90 som i de två tidigare nämnda amerikanska exemplen. Här är det den elektriska småbilen Zoe som gäller.

Fyra exemplar testas nu på allmän väg av Rouen Normandy Autonomous Lab, där staden, Renault, transportföretaget Transdev och försäkringsbolaget Matmut ingår, och från september i år till december 2019 ska tjänsten vara publik. Efter det följer en utvärdering av projektet.

Bilarna kommer att kör på tre rutter på cirka en mil och med 17 stopp. I projektet ingår även minibussar av typen i-Cristal. Tjänsten ska kunna beställas via en smartphone-app.

Vi har tidigare skrivit om Renaults självkörande Zoe vid namn ”Callie”, som väjer lika fort som en testförare

.

https://youtu.be/GUMvAEdrkiQ