Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lotus

Första bilden på Lotus nya supersportbil

Att Lotus håller på att utveckla en eldriven supersportbil har vi tagit upp tidigare men först nu får vi både information och en första bild på bilen som ska täckas av i London senare i år.

Type 130, som modellen presenteras som, blir märkets första på över tio år och blir tillverkarens första helt eldrivna modell.

– Type 130 kommer att bli den mest dynamiska bilen i Lotus historia. Den kommer att markera en vändpunkt för märket och visa vad vi är kapabla till och vad som är på gång från Lotus, säger vd:n Phil Popham.

Nya grepp förvisso men modellen forsätter den 71-åriga traditionen med ”Type”-namn. Bland dessa finns bland annat Type 14 (världens första gatbil med monocoque), Type 78 (första Formel 1-bil med så kallad ”ground effect”) och Type 92 (första Formel 1-bil med aktiv fjädring).

LÄS MER: Lotus öppnar för suv med Volvo-teknik

Med informationen släpps även bilden ovan som visar en modell av bilen och luftströmmar som passerar den.

Mer än så säger inte Lotus i dag men vi vet sedan tidigare att det rör sig om en bil med en motoreffekt på omkring 1 000 hästkrafter och som kommer att tillverkas i en liten upplaga.

Enligt uppgifter som Lotus gett Autocar ska bilen vara i samma storlek som dagens Evora (läs vår senaste provkörning av modellen här), alltså omkring 4,4 meter men vara bredare och ha lägre markfrigång. Det rör sig om ett kolfiberbygge som hämtat inspiration från sportbilar av LMP-typ (Le Mans Prototype).

Bilen är fyrhjulsdriven och har en drivlina som arbetats fram tillsammans med Williams. Räckvidden ska vara cirka 40 mil. Type 130 ska vara rymligare invändigt än bilar som Ford GT och Aston Martin Valkyrie, enligt Autocar.

Hur många Type 130 som ska tillverkas är osäkert, allt mellan 20 och 50 exemplar har det skrivits om i media.