Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första bilderna på Nevs elbilar

För första gången får vi se hur två av Nevs kommande elbilar ser ut, och visst känner vi igen en hel del från Saab.

I sommar är det sju år sedan Nevs köpte Saab Automobils konkursbo. Därefter har det inte löpt på helt friktionsfritt. Artiklarna om diverse strul, inte minst på grund av finansiella hinder som lett till både konkursbegäran och rekonstruktion, duggade ett tag tätt här på teknikensvarld.se. När det var som värst reagerade försvarskoncernen Saab AB genom att inte längre låta Nevs använda varumärket Saab.

På senare tid har Nevs fått ordning på saker och ting. Ny miljarder har injicerats i bolaget från olika håll, fabriker i Kina har byggts och öppnats, och deras första modell – Saab 9-3-baserade elbilen Nevs 9-3 EV – har inte bara visats upp utan också tillverkats i mindre skala.

Det har under alla år pratats om Nevs elbilar, några vi aldrig har sett röken av bortsett från den elektrifierade Saab 9-3:an. Men nu finns det för första gången bilder på två olika modeller som Nevs förmodligen är redo att släppa på kinesiska marknaden inom kort. Bilderna kommer från Saabplanet.com.

Foto: Saabplanet.com

Den ena är en kompakt suv (bilden ovan) som enligt skylten i fronten betecknas L 113. Även om modellen har sin egen design så är känslan ändå en hel del Saab 9-4X. Fronten andas Saab på ett modernt vis och fönsterprofilen längs sidan är typisk för Saab, inte minst ”hockeyklubban” vid D-stolpen. En designdetalj som hängt med ända sedan 99, om än i lite olika utföranden.

Den andra bilen är en halvkombi, eller Combi Coupé som Saab skulle ha kallat den för, och du ser den nedan. Även på denna modell, som vi inte känner till modellbeteckningen på, ser vi former som lika gärna hade kunnat pryda en bil med Saab-emblem. Men vad modellen verkligen liknar är den prototyp kallad 9-3 Phoenix som designchef Jason Castriota formgav under tiden Victor Muller basade över Saab men som aldrig visades publikt. Först i efterhand kunde vi visa er bilderna på bilen som var tänkt att bli nya Saab 9-3.

Foto: Saabplanet.com

9-3 Phoenix-prototypens karossform är kvar till stora delar, vissa detaljer är till och med mer eller mindre identiska, exempelvis vecket över bakskärmarna som sträcker sin in över bakdörrarna. På Nevs version har vecket gjorts hårdare och mer synligt. Fönsterlinjen är även den ganska lik och den har också ”hockeyklubban” som är ett nyskapat beskrivande ord som många Saab-fans inte har vuxit upp med (uttrycket i Saab-sammanhang kommer sannolikt från utlandet).

Det finns även en skiss på halvkombin, den skiss vi ser nedan. Den är inte identisk med bilen på fotot. Bland annat är fönsterlinjen och böjen över C-stolpen klart annorlunda. Den bakre sidorutan är dessutom mindre på skissen som även bjuder oss på ett axelavstånd – 2 800 millimeter. Det är 125 millimeter mer än på Saab 9-3 generation tre. Det står också något om lång hjulbas och att den är 125 millimeter längre, dock oklart om 2 800 millimeter är med eller utan de extra millimetrarna. Om det är utan betyder det att långversionen av denna Nevs-modell har ett axelavstånd på 2 925 millimeter, vilket är väldigt långt för klassen. Längre än flera andra långversioner i klassen som säljs i Kina.

Foto: Saabplanet.com

I samma skiss ser vi också en rad som verkar säga att produktionen ska komma igång i Tianjin-fabriken under 2018 och i Shanghai-fabriken under 2019. Någon produktion 2018 blev det dock inte, återstår att se vad som händer 2019 då Nevs säger sig ha massor av grejer på gång.

Om dessa båda helelektriska Nevs-modeller når utanför den kinesiska marknaden, exempelvis den europeiska, återstår att se.