Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mini

Första bilderna på nya eldrivna Mini

2023 kommer en helt ny generation Mini och det har blivit dags att säga farväl till förbränningsmotorerna. Nya Mini blir uteslutande eldriven och nu har Mini släppt de första bilderna som visar hur modellen ser ut.

Som väntat är förändringarna små när Mini gör ett generationsskifte. Modellen har behållit sina grunddrag ända sedan nylanseringen 2001 och den nya, fjärde generation som lanseras i början av 2023 kommer inte att bryta traditionen. Det kan vi se på de bilder Mini nu har släppt som visar den kommande modellen i maskerad form.

Trots att bilen är maskerad går det att hitta intressanta detaljer. Dörrhandtagen blir för första gången integrerade i dörrsidorna för att minska luftmotståndet och öka räckvidden. Det är också tydligt att den omslutande motorhuv av clamshell-typ som alla Mini-modeller har haft sedan 2001 byts ut mot en mer konventionell huv som inte omsluter strålkastarna. Troligtvis för att göra det lättare att komma åt ett främre förvaringsutrymme som kan komma att finnas under huven.

Mini har redan tillkännagett att de ska vara ett helt elektriskt märke år 2030 och nästa generation Mini blir den första modellen som släpper bensin- och dieselmotorer till förmån för el. Än så länge är inga tekniska detaljer kända, men räkna med att nya Minin får längre räckvidd än dagens Cooper SE som kommer ynka 23 mil enligt WLTP-siffror. Även John Cooper Works-versionen av nya Mini blir helt eldriven.

1 AV 3
Foto: Mini
2 AV 3
Foto: Mini
3 AV 3
Foto: Mini