Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Giles Christopher

Första elbilsmacken öppnad i Storbritannien

Nu får brittiska elbilister en smak av framtiden när landets första dedikerade elbilsmack öppnar. Hos Gridserve ska 36 elbilar kunna laddas samtidigt med hög effekt.

Ska du ha en elbil och vill kunna snabbladda enkelt så ska du ha en Tesla. Det är än så länge den bistra sanningen i Sverige då Tesla fortfarande har ett enormt försprång på konkurrenterna när det gäller utbyggnaden av snabbladdare.

I Storbritannien tycks det däremot börja hända saker. Häromdagen invigdes landets första märkesoberoende station för elbilsladdning. Det är företaget Gridserve som i samarbete med Hitachi har öppnat en så kallad Electric Forecourt nära staden Braintree i Essex i södra England.

LÄS OCKSÅ: Första Tesla Supercharger V3-laddarna i Sverige 

Stationen har 36 laddpunkter och alla ska vardera kunna ge en laddeffekt på 350 kilowatt samtidigt. Elen som laddas i bilarna utlovas vara helt klimatneutral eftersom den dels kommer från solcellerna vid stationen, dels från ett nätverk av solenergifarmer. Utöver en intilliggande byggnad med restaurang och butiker har anläggningen ett sex megawatt stort batteri som används för att säkerställa jämn eltillgång. Det ska också finnas ett litet gym med motionscyklar som genererar el till laddstationen.

MISSA INTE: Ladda elbil snabbt och billigt – vi jämför laddnätverken

1 AV 2
Foto: Gridserve
2 AV 2
Foto: Gridserve

Kostnaden för att ladda hos Gridserve är 24 pence per kilowattimme, motsvarande 2,70 kr/kWh. Gridserves konkurrent Ionity är betydligt dyrare. Där kostar det 69 pence per kilowattimme, motsvarande 7,78 kr/kWh.

LÄS OCKSÅ: Volvos vd vill förbjuda bensin- och dieselbilar 

Stationen i Essex är den första av 100 som ska byggas i Storbritannien under de närmaste fem åren. Enligt Gridserve är det en investering på en miljard pund, drygt elva miljarder kronor, som är nödvändig för att göra landet redo inför år 2030 då nyförsäljning av renodlade bensin- och dieselbilar kommer att förbjudas.