Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nico Bekasinski/Shutterstock

Första Supercharger V3-laddstolparna i Sverige öppnar i dag

Tio månader efter första europeiska Supercharger V3-stationen är det dags för Sverige att få ta del av de snabbare laddstolparna.

Det är laddstationen i Bredden i Upplands Väsby längs E4 norr om Stockholm som får Sveriges första Supercharger V3-laddstolpar. De är åtta till antalet och kompletterar de redan sex befintliga stolpar av äldre standard som finns på den så kallade Supercharger-stationen.

Nästa vecka ska ytterligare åtta Supercharger V3-laddstolpar invigas, denna gång längs E45 i Sveg.

De nya Supercharger V3-laddarna har en laddeffekt på upp till 250 kW (kilowatt). Det är ungefär dubbelt så högt effekt i jämförelse med de V2-generationens laddare. Dessutom är nya generationens Supercharger-laddstolpar smartare än tidigare. V2:orna delade på toppeffekten parvis medan V3:orna med smart styrning alltid ligger mot högsta möjliga laddeffekt sett över tid. Det ska möjliggöra energitankning för tolv mils körning i en Tesla Model 3 på bara fem minuter. I teorin betyder det att 75 kWh-batteriet i en Model 3 Long Range kan laddas från tomt till fullt på drygt 22 minuter.

TEST: Tesla Model 3 mot Polestar 2

Ungefär dubbelt så hög laddeffekt är det i nya Supercharger V3-laddarna i jämförelse med de äldre V2-laddarna. Foto: Tesla

TEST: Tesla Model S mot Porsche Taycan

De nya Supercharger V3-laddarna är utrustade med CCS-kontakter, den typ som är standard på Model 3 och sedan maj 2019 även på Model S och Model X. Äldre modellversioner av de båda sistnämnda kan utrustas med adapter och uppgradering av bilen för att kunna hantera CCS-standarden och därmed ladda på V3-laddarna.

TEST: Tesla Model X mot Audi e-tron

I dag finns över 530 Supercharger-laddstationer fördelade över hela Europa. För drygt sju år sedan fanns det ingen.