Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Fortsatt hög export av begagnade laddhybrider

Antalet begagnade laddhybrider som exporteras ut ur landet fortsätter att öka, trots att den totala exporten av begagnat minskar. Det visar nya siffror från Trafikanalys.

Det totala antalet bilar som exporteras från Sverige minskade förra året med 13 procent jämfört med 2020. Men det är främst bensin- och dieseldrivna bilar som minskar, medan elbilar och laddhybrider ökar. Exporten av laddhybriderna ökade med 22 procent. Redan i fjol ökade den kategorin med hela 32 procent.

Exporten av laddhybrider stod för 10,1 procent av den totala exporten av begagnade personbilar, trots att laddhybrider bara utgjorde 3,8 procent av alla fordon i trafik. Det är med andra ord en stor andel som lämnar landet.

De senaste sju åren har exporten av begagnade fordon varit hög. Efter 2019 har det visserligen tilltagit något, men siffrorna är fortfarande klart högre än före 2015. Det är ett problem enligt Trafikanalys och även andra aktörer som Kvdbil har uttalat sig i ärendet tidigare. Det främsta problemet anses vara att man går miste om utsläppsminskningar, helt enkelt för att den svenska elproduktionen är mer miljövänlig än i andra delar av Europa och världen. Och när en laddhybrid, eller elbil förstås, laddas med energi från fossila bränslen blir avtrycket större jämfört med om den laddas i Sverige där energin är miljövänligare.

Ett annat problem är att bilarna som exporteras har subventionerats till personer i Sverige. Och de populäraste begagnade bilarna bland utländska köpare har visat sig vara sådana som är yngre än två år.