Framtiden enligt Audi – intervju med Oliver Hoffmann
Rent eldrivna Audi A6 Avant e-tron concept ska enligt Audi vara väldigt lik produktionsmodellen som lanseras 2023. Vi tog ett snack med Oliver Hoffmann, teknisk utvecklingschef hos Audi AG, för att lära oss mer.
– Vi ser verkligen fram emot den här plattformen, den kommer vara en stor del i vår kommande strategi för elbilar, säger Oliver Hoffmann, teknisk utvecklingschef Audi AG, under det så kallade runda-bords-samtal där Teknikens Värld medverkar.
I mitten av mars visades Audi A6 Avant e-tron concept – första bilen ut på den nya PPE-plattformen, en plattform som utvecklas tillsammans med Porsche. Hos Audi kommer PPE-plattformen att användas från mellanklassbilarna och uppåt, vilket på deras språk innebär från B- (dagens Audi A4, Q5) till D-segmentet (dagens A8). I den allmänt vedertagna segmentindelningen är A4 en del av D-segmentet och A8 en del av F-segmentet.
A6 Avant e-tron concept är, enligt Hoffmann, väldigt nära den specifikation som i slutänden kommer att bli den produktionsfärdiga bilen. Som i basutförande, likt nuvarande Q4, kommer vara bakhjulsdriven. Den ska som mest klara runt 700 kilometer i räckvidd enligt WLTP och batterikapaciteten kommer som mest att ligga runt 100 kWh (kilowattimmar). Acceleration 0-100 km/h ska i det starkaste och fyrhjulsdrivna utförandet kunna gå på under fyra sekunder. Max laddeffekt på 270 kW, men till en början kommer så kallad V2G (där batteriet i bilen exempelvis kan kopplas upp och driva funktioner i stället för att laddas) inte att erbjudas. Inte heller trådlös laddning, som Oliver Hoffmann menar väger för mycket, kostar för mycket och laddar för långsamt. Trots det är PPE-plattformen redo för trådlös laddning. Den kommer dock inte att ha steer-by-wire.
– Vi var i norra Europa nyligen och testade på snö och is, vilket gick väldigt bra. Bilen är både sportigt inställd och lätt att köra, berättar Oliver Hoffmann.
I Teknikens Världs tester har A6 Avant quattro av senaste generation imponerat med sin fina riktningsstabilitet på alla underlag. Hur lätt eller svårt är det att översätta de funktionerna till eldriven fyrhjulsdrift?
– Det är ett riktigt svårt arbete att få till, men samtidigt precis det vi söker – stabilitet på alla underlag. Att ställa in fyrhjulsdriften så att vi alltid ger rätt mängd vridmoment från elmotorerna samtidigt som quattro-känslan är bevarad, det är svårt. Testerna körs med våra fossildrivna modeller som referenser och vi har fått lägga ner ett stort arbete för att få fram den rätta quattro-känslan. Men jag är väldigt nöjd med hur våra tekniker har lyckats, berättar Oliver Hoffmann.
SE OCKSÅ: Första bilderna på Audi A6 e-tron
Storleksmässigt landar A6 Avant e-tron concept där nuvarande A6 befinner sig. Längd, bredd och höjd är måtten som presenteras, innebärande 496, 196 och 144 centimeter. En stor bil som dessutom innebär en helt annan sak för Audi – man satsar nu på den konventionella kombikarossen även för eldrift.
PPE-plattformen bygger på, vad som i extremt generaliserande termer kan sägas vara, rutin inom fordonsindustrin i dag där batteripaket mellan fram- och bakaxel är den bärande delen i golvet. Det ger låg tyngdpunkt, men någon tydligt uttalad lösning på elbilarnas höga vikt eller någon siffra på hur mycket tyngre den kommande modellen blir än existerande A6 har inte Oliver Hoffmann ännu.
– Det är svårt att svara på hur mycket tyngre den kommer att bli. Men det är utan tvivel batteriet och hur vi integrerar det i karossen – det är där vi kan spara vikt. Vi har tagit stora steg framåt vad gäller just detta i arbetet med PPE-plattformen, men låg vikt och elbilar är svårt att kombinera, säger Oliver Hoffmann.
Hur mycket jobbar Audi med energieffektivitet vid utveckling av de nya motorerna?
– Vårt största fokus ligger på just energieffektivitet och det är därför vi har valt att gå ifrån asynkronmotorer till förmån för permanentmagnetmotor. Hur långt har vi kommit? Vi är troligtvis bäst i klassen när det gäller energieffektivitet, menar Oliver Hoffmann.
Vem utvecklar motorerna och var kommer de att tillverkas?
– Motorerna utvecklas av oss tillsammans med Porsche och vi kommer att tillverka dem själva. De flesta motorerna kommer att tillverkas i vår ungerska fabrik i Győr, som i sin tur kommer att genomgå en smärre förvandling för att möta de nya kraven, säger Oliver Hoffmann.
TEST: Audi RS e-tron GT
A6 Avant e-tron concept redovisas för ett luftmotstånd på 0,24 cW, vilket är lågt. Men just här kommer vi in på en punkt som biltillverkarna dessvärre fastnat för – olika däckdimensioner fram och bak på elbilar. Eller, framför allt smalare däck fram för att hjälpa luftmotståndet på traven. Vad det dessvärre innebär är sämre däckekonomi för bilägaren då det inte går att skifta däck mellan axlarna, men på den punkten är Oliver Hoffmann tydlig. De aerodynamiska fördelarna väger tyngre enligt Audi.
– Vi fokuserar väldigt mycket på energieffektivitet, lågt luftmotstånd och lågt rullmotstånd, säger Oliver Hoffmann.
Att Audi ser sig själva som ett fordonsföretag med helelektriska drivlinor i framtiden är ingen hemlighet, men samtidigt lägger de stora resurser på att utveckla en helt ny familj av förbränningsmotorer som ska lanseras runt 2025. Vilket effektivt ger besked om att laddhybridtekniken fortfarande är ytterst aktuell för Audi under kommande år.
– Vår framtid är helt elektrisk, men vi kommer att lägga stora resurser och mycket pengar på våra nya förbränningsmotorer, säger Oliver Hoffmann.
Att omnämna Hoffmann som tekniskt intresserad räcker inte, det märks att han är mitt i vad som händer. Han är en hands-on-guy, vilket tydligt märks när frågorna får mer teknisk karaktär. Men även när det handlar om känsla och om hur man kan skapa något som kundgruppen vant sig vid med förbränningsmotorer och 40 års utveckling av quattro-system. En viss typ av känsla helt enkelt.
– Jag var med och utvecklade V10-motorn till Audi R8 och det var otroligt roligt och känslosamt. Samtidigt visar vi med RS e-tron GT hur mycket känsla man kan bygga in i en elbil, en bilmodell som jag är väldigt glad över att vi har i vårt utbud. Den visar tydligt att dynamiska prestanda hör hemma i en elbil.
Koncernledningen har tidigare meddelat att plattformen SSP ska vara den så kallade verktygslådan för koncernens alla elbilar, från 2026 och framåt. Hur fungerar det tillsammans med PPE?
– Långt fram under decenniet blir det så, men PPE och SSP kommer att löpa parallellt under några år. PPE blir först ut under nästa år, sedan kommer Trinity och Apollo bli första projekten ut på SSP-plattformen från 2026, avslutar Oliver Hoffmann.
MISSA INTE: Test av Audi Q4 e-tron mot 3 konkurrenter
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se