Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jaguar Land Rover

Gamla Jaguar-batterier får nytt liv

Jaguar Land Rover ger uttjänta batterier från elbilen I-Pace en ny chans. Begagnade I-Pace-batterier ska kopplas till sol- och vindkraft och skapar Storbritanniens största energilagringssystem.

Jaguar Land Rover (JLR) satsar stort på energilagring i sitt hemland. Tillsammans med energiföretaget Wykes Engineering har man skapat ett BESS (Battery Energy Storage System) som ska ta tillvara energi från sol- och vindkraft.

LÄS MER: Jaguar I-Pace slutar tillverkas

30 batterier plockade från förserie- och prototypexemplar av Jaguar I-Pace har sats ihop och kan lagra upp till 2 500 kilowattimmar, vilket uppskattas räcka för att driva 250 hushåll för en dag. JLR planerar att skala upp BESS-stationen så att den mot slutet av året kan lagra 7 500 kilowattimmar. En växelriktare gör att BESS-systemet kan leverera ström till elnätet vid belastningstoppar och ta tillbaka ström när belastningen är låg och lagra den till senare.

Att använda begagnade elbilsbatterier är inte nytt, men JLR och Wykes uppges ha effektiviserat systemet genom att minimera anpassningen av batterierna. Batterimodulerna behöver inte plockas ur, batteripaketen plockas ur I-Pace och placeras direkt i containrar. Framöver är planen att återanvända batterier även från serieproducerade, begagnade bilar så fort batterihälsan understiger den nivå som anses lämplig för användning i bil.