Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gamla ikoner injiceras med el.Gamla ikoner injiceras med el.Gamla ikoner injiceras med el.
1 AV 2
Opel Astra har blivit elbil och utlovar en välisolerad kupé
2 AV 2
Gamla ikoner injiceras med el.
Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Gamlingar med elbehandling

Volkswagen ID. Buzz är ett lysande exempel på en modern elbil som designmässigt flörtar med en gammal bilmodell. Men även fler biltillverkare har haft liknande idéer!

En elchock kan väcka liv i det som stannat. Det gäller även bilar och där ute finns en mängd gamla modeller som genom åren har hoppats på nytt liv med en elbehandling. Men precis som på sjukhuset så går det inte alltid hela vägen i garaget. Ja, i själva verket kan det det ta stopp redan på ritbordet eller i styrelserummet.
Nåja, vi har i alla fall laddat våra batterier och är be­redda att köra så det sprakar. Här är tio gamla bilmodeller som hoppats på nytt liv i och med elektrifieringens framtåg.

Trabant nT.Trabant nT.Trabant nT.
Trabant P 601 i kombiversion.Trabant P 601 i kombiversion.Trabant P 601 i kombiversion.
1 AV 2
Trabant nT.
Foto: IndiKar
2 AV 2
Trabant P 601 i kombiversion.
Foto: VEB Sachsenring

1. Trabant nT

Det hela började med en fantasibil i skala 1:10 som firade Trabantens 50 år 2007. Två år senare stod en prototyp byggd av IndiKar klar på Frankfurt­salongen, det efter att 94 procent i en enkätundersökning sagt att de ville se en ny version av den gamla östtyska folkbilen.
Trabant nT, new Trabi, ritades av Nils Poschwatta och var en modern eldriven tolkning av modell P 601 i kombiversion, kallad Universal, med solceller på taket och plats för 4 + 1 passagerare med ett barnsäte i mitten bak.
Inga finansiärer nappade och det hela rann ut i sanden. Kanske för att räckvidden var blygsamma 16 mil, eller kanske för att för få hade goda minnen av vare sig originalbilen från 1964 eller den enpartistat som den representerade.

Läs mer om Trabant nT

Morris JE.Morris JE.Morris JE.
Original J-Type som lanserades 1949.Original J-Type som lanserades 1949.Original J-Type som lanserades 1949.
1 AV 2
Morris JE.
Foto: Morris Commercial
2 AV 2
Original J-Type som lanserades 1949.
Foto: Morris Commercial

2. Morris JE

Transportsektorn står på tur att elektrifieras och en liten aktör på de brittiska öarna är Morris Commercial som blåst liv i det gamla varumärket som somnade in 1975. 2019 visade de upp en nytolkning av J-Type, lanserad 1949. Smaken är som sagt som baken och på tal om bak så rymmer den nya eldrivna skåpbilen 6,5 kubikmeter och räckvidden på en laddning är 40 mil.
Många lycksökare i dessa elektrifieringens tider dras med förseningar, så även Morris Commercial. Produktion skulle ha kommit i gång 2021 men det nya budet är i slutet av 2023 med leveranser nästa år. Priset startar på 60 000 pund – cirka 795 000 kronor. JE kommer även som pickup.

Läs mer om Morris JE

Triumph TR25.Triumph TR25.Triumph TR25.
Triumph TR2 Jabekke.Triumph TR2 Jabekke.Triumph TR2 Jabekke.
1 AV 2
Triumph TR25.
Foto: Makkina
2 AV 2
Triumph TR2 Jabekke.
Foto: Triumph

3. Triumph TR25

Bilar med Triumph-emblem försvann från marknaden 1984, men sommaren 2023 presenterades en ny modell av det brittiska märket: TR25. Såklart rör det sig om en elbil men formen och namnet blickar bakåt i tiden. TR2 lanserades 1953 och samma år byggdes en version som i folkmun kallades Jabekke. En bil som slog hastighetssrekord utanför den belgiska staden med samma namn.
Den nya förlagan lånar även sin teknik från förr om än inte så långt tillbaka i tiden. Plattformen är hämtad från BMW i3 och tyskarna har även lånat ut namnet Triumph som de förvärvade tillsammans med Rover 1996. Skaparna av bilen, Makkina, firade 25 år, därav modellnamnet. Detta är blott ett koncept men en serieproduktion är fullt möjlig då bilen bygger på befintlig och beprövad teknik.

Läs mer om Triumph TR25

NSU EP4 till höger om NSU Prinz 4.NSU EP4 till höger om NSU Prinz 4.NSU EP4 till höger om NSU Prinz 4.
1 AV 2
NSU EP4 till höger om NSU Prinz 4.
Foto: Audi
2 AV 2
Foto: Audi

4. NSU EP4

Märket NSU hade legat i graven sedan 1977 men i somras blommade det upp på nytt – som sportig elbil. Det handlade i och för sig inte om någon prototyp ämnad för en framtida serieproduktion utan ett lärlings­arbete hos Audi, som kan ses som NSU:s efterträdare.
EP4 byggde på en kortad Audi A1 men karossen kom från en riktig NSU Prinz 4 från 1971 – rostlagad och breddad.
Elmotorn, naturligtvis monterad bak, var 240 hästkrafter stark och hämtad från en Audi e-tron och ersatte den tidigare 30 hästar starka tvåcylindriga bensinmotorn. Huven stod på glänt som på gamla tiders prestandaversion Prinz 1000. Ett batteri från en Audi Q7 laddhybrid ersatte bränsletanken fram.

Läs mer om NSU EP4

Renault 5.Renault 5.Renault 5.
Här testar vi Renault 5. Året? 1976.Här testar vi Renault 5. Året? 1976.Här testar vi Renault 5. Året? 1976.
1 AV 2
Renault 5.
Foto: Renault
2 AV 2
Här testar vi Renault 5. Året? 1976.
Foto: Teknikens Värld / Expressen Lifestyle

5. Renault 5

Småbilen Renault 5 kanske inte väcker så mycket känslor på våra breddgrader men på kontinenten är det en annan femma (förlåt). Mellan åren 1972 och 1996 tillverkades det över 5,5 miljoner exemplar av modellen i två generationer.
Men allt är inte bara gullegull med nya eldrivna Renault 5 som ska visas upp i produktionsklart utförande 2024. Bilen bygger på plattformen CMF-B EV som kommer vara central i märkets omställning till elbilar. Vi kan även vänta oss modeller från koncernkollegorna Nissan och Mitsubishi byggda på plattformen.
Till skillnad från Volkswagen har Renault gjort klart att de kör vidare på nostalgispåret – även en ny eldriven Renault 4 är på gång.

Läs mer om Renault 5

Ny Topolino.Ny Topolino.Ny Topolino.
Gammal Topolino.Gammal Topolino.Gammal Topolino.
1 AV 2
Ny Topolino.
Foto: Fiat
2 AV 2
Gammal Topolino.
Foto: Fiat

6. Fiat Topolino

2020 lanserade Citroën sin eldrivna retrobil Ami som var primitiv men annars delade få likheter med föregångaren från 1960-talet med samma namn. Lite bättre blev det med Fiats version som kom 2023.
Topolino betyder Musse Pigg på italienska och var smeknamnet för modell 500 som kom på 1930-talet. Formen på den nya förlagan är hämtad från den senare generationen, även kallad Nuova 500.
Den enda färgen som bjuds är mintgrön och med det vita ­fälgar. Det går däremot att välja till ­trämönstrade klistermärken till dörrarna, eller att byta dörrarna mot rep. Precis som gamla Topolino är den nya versionen slö. Lite väl för att få kallas bil faktiskt, det rör sig om en eldriven mopedbil som säljs med ett europeiskt riktpris på 117 000 kronor.

Läs mer om Fiat Topolino

Hyundai N Vision 74.Hyundai N Vision 74.Hyundai N Vision 74.
Hyundai Pony Coupé Concept från 1974.Hyundai Pony Coupé Concept från 1974.Hyundai Pony Coupé Concept från 1974.
1 AV 2
Hyundai N Vision 74.
Foto: Hyundai
2 AV 2
Hyundai Pony Coupé Concept från 1974.
Foto: Hyundai

7. Hyundai N Vision 74

Även nykomlingar (nåja) som Hyundai blickar bakåt när tekniken går framåt. Konceptet Hyundai N Vision 74 hämtar inspiration från märkets första egenkonstruerade modell Pony. Eller rättare sagt ett coupékoncept från 1974 som aldrig kom till skott. Den nya versionen är liksom originalet ritad av en av världens mest kända bilformgivare: Giorgetto Giugiaro.
Nytolkningen är till skillnad från originalet en el-vätgashybrid med ett effektuttag på närmare 680 hästkrafter. Bilen har såväl vätgastankar som ett väl tilltaget batteri och kan således tankas med gas och laddas via en kontakt.
Våren 2023 började rykten spridas om en serieproduktion men det visade sig vara just bara rykten och Hyundai gick ut och hejdade spekulationerna.

Läs mer om Hyundai N Vision 74

Beach Buggy av modernt snitt.Beach Buggy av modernt snitt.Beach Buggy av modernt snitt.
Beach Buggy så som det såg ut förr.Beach Buggy så som det såg ut förr.Beach Buggy så som det såg ut förr.
1 AV 2
Beach Buggy av modernt snitt.
Foto: Evan Klein / Meyers Manx
2 AV 2
Beach Buggy så som det såg ut förr.
Foto: Meyer Manx

8. Meyers Manx 2,0 Electric

Sandloppan, eller Beach Buggyn om du så vill, har funnits i en mängd olika utföranden, men originalet stavades Meyers Manx. Totalt tillverkades över 70 000 exemplar från mitten av 1960-talet fram till 1970. 2022 kom en ny eldriven version som inte förlitar sig på teknik från Folkabubblan – som förlagan gjorde.
Bakom den nya bilen står företaget Trousdale Ventures som köpt företaget av Bruce Meyers bara några månader innan han gick bort, 94 år gammal. En första serie om 50 bilar byggs i år och levereras till handplockade kunder innan produktionen ska ta fart på riktigt. Bilen har två elmotorer, en till vardera bakhjul, som tillsammans ger 202 hästkrafter. Räckvidden är enligt tillverkaren 42 mil.

Läs mer om Beach Buggy

Modern Microlino.Modern Microlino.Modern Microlino.
BMW Isetta.BMW Isetta.BMW Isetta.
1 AV 2
Modern Microlino.
Foto: Microlino
2 AV 2
BMW Isetta.

9. Microlino

I efterkrigstidens Europa var mikrobilen het, kanske är det dags på nytt när städerna överbefolkas och utrymmena små. Det hoppas nog schweiziska Micro för då är deras nytolkning av 1950-talets Iso/BMW Isetta lösningen. Microlino är eldriven men in kliver du och din passagerare framifrån, precis som på originalet, även om ratten inte ”följer med” dörren som förr.
Microlino må ha en topphastighet på 90 km/h men det är i stan den vinner poäng, bland annat genom att kunna parkeras på tvären mellan vanliga bilar. Och eftersom batteriet är litet och snabbladdat.
Redan 2016 visades en första prototyp upp men sedan tycktes det hela ha stannat av. Först våren 2023 gick bilen att beställa och i dag startar priset på 17 990 euro.

Läs mer om Microlino

En modern ”bubbla”.En modern ”bubbla”.En modern ”bubbla”.
Det omtyckta originalet, en av världens mest sålda bilar.Det omtyckta originalet, en av världens mest sålda bilar.Det omtyckta originalet, en av världens mest sålda bilar.
1 AV 2
En modern ”bubbla”.
Foto: Volkswagen AG
2 AV 2
Det omtyckta originalet, en av världens mest sålda bilar.
Foto: Volkswagen AG

10. Volkswagen ID. Bug

Redan 2012 visade Volkswagen upp en el­driven version av sin retromodell Beetle, en öppen roadster vid namn e-Bugster. Det skulle dock dröja tio år innan en produktionsklar elbil med klassiska former kom att presenteras – men då var det Folkabussen (Typ 2) som stått som förlaga. Med ID. Buzz, som modellen heter, i saluhallen tycks steget till en ”el-Bubbla” vara kort men vd:n Thomas Schäfer har hävdat att inga fler retromodeller är att vänta och har beskrivit nostalgispåret som en ”återvändsgränd”. Den tidigare tidigare vd:n Herbert Deiss suktade dock efter just en sådan modell 2017.
Den eldrivna Bubblan på bilden här rullar emellertid redan… på filmduken. Detta då Volkswagen varit delaktiga i rullen ”Miraculous: Ladybug & Cat Noir, The Movie”.

Läs mer om VW e-Bugster