Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: martin öberg

Geely storsatsar i Göteborg

Geely ska bygga ett 80 000 kvadratmeter stort innovationscenter i Göteborg. Fokus ska ligga på elfordon och centret ska ha plats för 3500 anställda.

I dag möts Geelys vd, Conghui An, och kommunstyrelsen i Göteborgs ordförande, Ann-Sofie Hermansson, i Hangzhou i Kina för att underteckna en avsiktsförklaring om ett stort innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. Även statsminister Stefan Löfven och Geelys styrelseordförande Li Shufu är på plats.

– Geely har gjort signifikativa investeringar i Göteborg. Sverige och Göteborg är faktiskt Geelys andra hem. Vi startade Cevt för fyra år sedan med sju personer, nu är vi fler än 2 200 anställda. Så Göteborg är en viktig partner för Geely i Europa i framtiden, säger Geelys projektledare Gang Wei till Göteborgs-Posten.

Geely hoppas kunna börja bygga det upp till 80 000 kvadratmeter stora centret så snart som möjligt och det ska kunna tas i drift kring 2020. Anläggningen ska inrymma kontor, mindre lägenheter, ett litet hotell och ha plats för 3 500 anställda.

– För närvarande har vi 2 200 anställda, inklusive konsulter. Med de nya ytorna kommer vi att ha plats för 3 500. Men det handlar inte enbart om antalet anställda, med innovationscentret vill vi attrahera den allra bästa kompetensen och resurserna i Göteborg, Sverige och övriga Europa, säger Gang Wei.

Fokus i Geelys nya innovationscenter blir i huvudsak elektromobilitet – det vill säga elfordon. Skälen till varför de väljer att förlägga det nya centret just i Göteborg är flera.

– Det har varit en mycket god utveckling för oss de senaste fyra åren sedan vi kom till Göteborg, och för vårt nya globala märke. Vi ser värdet och kompetensen som finns i Göteborg, säger Gang Wei.