Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så lika pickuper – men ändå så olika
2 AV 2
Foto: Geely Holding Group

Geelys eldrivna pickup Radar RD6 redo för export

Volvo Cars har fått ännu ett nytt syskonmärke. För drygt ett år sedan lanserades det nya märket Radar och nu är den första modellen redo för export från fabriken i Kina – den eldrivna pickupen Radar RD6.

Volvo Cars ägare Geely Group jobbar som vanligt snabbt, ingen annan koncern spottar ur sig nya märken och modeller i samma takt. Ett de senaste i raden är märket Radar som visades upp för första gången i juli förra året. Nu, bara ett år senare, är Radars första modell RD6 redo att exporteras utanför Kinas gränser.

1 AV 3
Foto: Geely Holding Group
2 AV 3
Foto: Geely Holding Group
3 AV 3
Foto: Geely Holding Group

Radar är ett märke som riktas mot kunder med en så kallat aktiv livsstil, modellerna ska i första hand vara friluftsbilar och pickuper, eldrivna förstås. Först ut är modellen RD6 som designats av nyligen bortgångne Peter Horbury och, likt en stor mängd Geely-produkter, baserad på SEA-plattformen. Geely Group meddelar att Radar RD6 är redo att exporteras från fabriken i kinesiska Shandong och de första bilarna tros gå till Centralasien. Vilka exportplaner Geely Group har därefter är ännu inte känt, men såväl Nordamerika som Europa uppges finnas i sikte. Det elektriska pickupsegmentet bedöms av branschanalytiker vara en ett område med stark tillväxt framöver. Geely Group vill få det till att Radar RD6 är den första elektriska pickupen som exporteras från Kina, och då räknar de tydligen inte med Maxus T90. Det gör visserligen inte vi heller, i vårt första test av T90 gjorde modellen bort sig på de flesta tänkbara sätt.

1 AV 2
Foto: Geely Holding Group
2 AV 2
Foto: Geely Holding Group

Radar RD6 säljs med tre batterialternativ. Man kan få den med 63, 86 eller 100 kWh och räckvidden blir då 40, 55 eller 63 mil enligt kinesiska körcykeln CLTC. RD6 började säljas i Kina i februari i år och kostar där från 178 800 yuan, motsvarande 260 000 kronor.