Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Geelys lastbil ska utmana Tesla Semi

En eldriven lastbil med tvättmaskin, kök och kylskåp ombord – kan det bli en seriös utmanare till Tesla Semi? Det tror i alla fall Geely-ägda Farizon Auto som nu visar upp Homtruck.

Även lastbilarna är på väg att elektrifieras och mest omtalad är förstås Tesla Semi, men när den eldrivna Tesla-lastbilen kommer ut på vägarna är fortfarande okänt och kanske kommer Farizon Auto och deras Homtruck hinna före. Farizon ägs av Geely Auto Group där även Volvo Cars ingår och sedan starten 2016 ligger fokus på kommersiella fordon. Homtruck är fortfarande på konceptstadiet är produktionen är planerad att starta någon gång under 2024 och den ska säljas i hela världen.

Namnet Homtruck ska understryka känslan av ett hem (home) på hjul. Homtruck har därför inte bara en förarhytt, utan även en säng, ett badrum med dusch och toalett, ett kylskåp, en liten tvättmaskin och ett utekök.

Homtruck ska utrustas med en AI-assistent och en 360-graderskamera så att det blir lättare att hålla reda på lastbilens fyra hörn och Farizon siktar på att ha semiautonom körning i nivå fyra redo vid lanseringen, vilket skulle innebära att Homtruck kan köras utan att föraren har händerna på ratten och i en konvoj vid motorvägskörning. Den ska också ha 5G-uppkoppling, V2X-teknik som gör att den kan kommunicera med andra fordon och möjlighet till mjukvaruuppdateringar över nätet.

Det sägs ännu ingenting om drivlinan, men man ska kunna välja mellan en helt eldriven variant med stöd för snabba batteribyten och en metanol-hybrid-variant.