Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi tittar närmare på helt nya och större Hyundai Kona
2 AV 2
Foto: Aleksandar Carevic

Genesis Europadrag: En liten och lyxig elbil

Liten, lyxig och eldriven – det är Genesis vapen för Europa. Konceptbilen Mint står som modell men premiären kan dröja.

Hyundai-koncernens lyxbilsmärket Genesis siktar på att lansera en mindre elbil på den europeiska marknaden, en modell som placerar sig under dagens crossover GV60. Det har Mark Choi, märkets chef för produktplanering, bekräftat för Autocar. En modell som kan komma att baseras på konceptbilen Mint från 2019.

– Konceptbilen Mint är fortfarande aktuell. Vi vill ta reda på hur en lyxig småbil kan vara. När du bor i en stad behöver du inte nödvändigtvis en stor bil, så en lyxig liten bil kan vara något att överväga. Det finns små premuiumbilar men en lyxig småbil skulle bli något nytt, säger designchefen SangYup Lee.

Det mesta pekar dock på att bilen ligger långt fram i tiden. Mark Choi berättar att vänta in lägre priser för råmateriel kan vara en poäng liksom att man först vill få igång försäljningen ordentligt för märkets övriga modeller i Europa.

För två år sedan gjorde man klar att Genesis skulle etablera sig på den europeiska marknaden även om Sverige får vänta. Märket säljer en handfull olika modeller med såväl förbrännings- som elmotorer. Den billigaste modellen i dagsläget är tidigare nämnda GV60 som i Tyskland startar på 64 380 euro – strax över 720 000 kronor.