Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Genesis visar upp stor suv med bränslecellsteknik

Hyundais lyxmärke Genesis har lovat två suvar innan utgången av 2020. Nu ges vi första titten på hur en av dem kan komma att se ut. Till konceptbilen har en vanlig drivlina valts bort till förmån för en vätgasdriven bränslecell.

Du kanske minns att Hyundai för en dryg månad sedan på bilsalongen i Genève visade upp en bränslecellsdriven suv vid namn FE Fuel Cell Concept? Hyundai är ju starkt engagerade i just vätgasdrivna bränsleceller, något som syns på den pågående bilsalongen i New York där deras lyxmärke Genesis visar upp GV80 Fuel Cell Concept som är en form av motsvarighet till FE Fuel Cell Concept. Även om flera detaljer är typiska för konceptbilar känns Genesis-varianten mer verklighetsbaserad, vilket inte är så konstigt eftersom suven är den första av två som ska lanseras av märket de närmaste två, tre åren. En produktionsversion av GV80 kan komma att lanseras redan under 2018.

Genesis pressmeddelande berättar tyvärr ingenting om det mest spännande i konceptbilen, det vill säga drivlinan. Fokus ligger mer på takstolparnas struktur och den läckra, böjda och 22 tum stora OLED-skärmen som dominerar instrumentbrädan. Anledningen till det kan vara att när bilen blir verklighet kommer det inte att sitta en vätgasdriven bränslecellsdrivlina under skalet utan det blir sannolikt en konventionell bensindriven variant som vid senare tillfälle förhoppningsvis efterföljs av en laddhybrid och en bränslecellsdriven.

Storleksmässigt placerar sig GV80 i samma klass som exempelvis BMW X5 och Volvo XC90. Med andra ord en stor suv, för oss i Europa. I USA är en suv av den storleken endast av mellanstorlek.

Efter GV80 är en lite mindre suv planerad som storleksmässigt kan mäta sig med BMW X3 och Volvo XC60.