GM och Honda gör bränslecellsteknik tillsammans

Ett samarbete mellan General Motors och Honda ska resultera i nästa generation bränslecellsbilar. De ska vara billigare och komma redan om tre år.

Honda och General Motors ska ha gemensam teknik i sina framtida bränslecellsbilar. Tillverkningen kommer att ske i General Motors fabrik i Brownstown som i dag producerar batterier, bland annat till modellen Volt.

Hundra personer kommer att anställas vilket snudd på fördubblar antalet anställda i fabriken. Honda och General Motors investerar 85 miljoner dollar (närmare 750 miljoner kronor) i projektet som går under namnet Fuel Cell System Manufacturing LLC.

Samarbetet började redan 2013 men det är först nu man har en serieproduktion i sikte. Runt 2020 ska både General Motors och Honda presentera nästa generations bränslecellsbilar som ska vara enklare att bygga och bli billigare för konsumenterna.

Honda har redan modellen Clarity i produktion men är inte ensamma om att ha en bränslecellsbil i sortimentet. Toyota har numera Mirai och Hyundai sedan tidigare ix35 Fuel Cell.

Undrar du hur bränslecellsteknik fungerar kan du läsa vår förklaring här.