Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
General Motors storsäljande pickup Silverado blir eldriven men först 2023.
General Motors storsäljande pickup Silverado blir eldriven men först 2023.
General Motors storsäljande pickup Silverado blir eldriven men först 2023.
General Motors storsäljande pickup Silverado blir eldriven men först 2023. Foto: Mueller / Chevrolet

GM:s eldrivna Silverado klar först 2023

Suget efter eldrivna pickuper i USA är stort. Ford har 200 000 förhandsbeställningar på sin F-150 Lightning. Men GM:s svar, en Chevrolet Silverado EV, är klar först 2023.

Tesla Cybertruck, Rivian R1T och Ford F-150 Lightning. När USA ska ställa om till elbilar så är det de stora pickuperna som ligger först i kö.

Ford har stängt möjligheten att reservera en bil och produktionen av eldrivna F-150 under 2022, 2023 och 2024 kan vara intecknad redan innan den hunnit starta.

General Motors har utvecklat en egen eldriven pickup men produktionen av Silverado EV väntas inte kunna börja före 2023.

GM ska använda sitt egenutvecklade batteri Ultium och Silverado väntas få en räckvidd på cirka 65 mil. Enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News behöver inte GM ta hänsyn till fossildrivna Silverado utan batteriet kan byggas in i valfri plattform.

Silverado EV ska erbjudas med fyrhjulsstyrning på samma sätt som GMC Hummer EV. Den ny eldrivna Hummers ska levereras till kunder i USA redan i vinter och blir alltså GM:s första elbil i den här generationen.

GMC Hummer EV i pickuputförande. Foto: GMC

Pris: 100 000 dollar

Silverado EV ska byggas i GM:s nya elbilsfabrik Factory Zero i Detroit tillsammans med Hummer EV som pickup och suv samt Cruise Origin. GM ska investera en halv miljard kronor i sin anläggning i Bedford, Indiana, för att kunna bistå bilfabriken med komponenter och drivlinor.

General Motors lanserar GMC Hummer pickup nästa år och tidigt 2023 ska produktionen av en suv-version av nya Hummer börja byggas. Hummer SUV Edition 1 ska säljas i USA med en prislapp på cirka 100 000 dollar. Precis som Silverado ska Hummer använda GM:s egna Ultium-batteri. Hummer SUV ska få en räckvidd på cirka 50 mil och leverera cirka 830 hästkrafter.

GMC Hummer Edition 1 pickup ska säljas med en prislapp på cirka 112 000 dollar.