Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gordon Murray Design

Gordon Murrays nya åk är inget vrålåk

Från supersportåk till mikrobilar, bildesignern Gordon Murray pendlar mellan de ytterligheter. Här är hans svar på morgondagens billiga citybil: Motiv.

Gordon Murray är en av världen mest omtalade bildesigners. Inte konstigt alls då han har ikoner som McLaren F1 och Brabhams Formel 1-fläktbil på sin meritlista. Men han har även varit inblandad i mycket annat genom åren, saker som får sportfantasten att rynka på näsan. Ni kanske minns miljöbilen T.27, mikrobilar han ritat på uppdrag av Yamaha och Shell Oil och U-landsbilen Ox?

Foto: Gordon Murray Design

När han förra året presenterade supersportbilen T.50 tyckte nog de flesta att han äntligen nyktrat till men nu kommer nästa småbil, eller i alla fall en vision om en sådan: Motiv, en bil med ett snubblande nära namn som tidigare nämnda från Yamaha.

Bilen bygger på Gordons Murreys patenterade lågviktskonstruktion kallad iStream och tas fram tillsammans med bilbyggarna Delta Motorsport och it-företaget itMoves. Framtagandet delfinansieras av staten och har som så mycket annat i dag autonom teknik och elektrifiering i fokus.

Fordonet mäter i millimeter 2 537 i längd, 1 310 i bredd, 1 628 i höjd och väger in på under 450 kg – utan batterier. Volymen invändigt är på 1 100 liter.

Foto: Gordon Murray Design

Elmotorn ger 27 hästkrafter driver bakhjulen och ger Motiv en acceleration 0-62 km/h (nej jag halkade inte på tangenterna) på 7,5 sekunder samt en topphastighet på 65 km/h.

Foto: Gordon Murray Design

Bilen uppfyller de europeiska krockkraven av typen M1 som bland annat omfattar mopedbilar. Motiv rymmer en åkande och har en dörr av måsvingetyp. Hjulen mäter 13 tum och bilen har skivbromsar fram samt låsningsfritt bromssystem. Invändigt finns bekvämligheter som luftkonditionering och en 24-tum stor skärm.

Foto: Gordon Murray Design

Batteripaketet är vätskekylt och placerat i golvet samt har en kapacitet på 13,8 kWh vilket ska ge bilen en räckvidd på 10 mil enligt WLTP-cykeln. Batteriet ska kunna laddas från 20 till 80 procents kapacitet på 40 minuter via en CCS-kontakt.

Foto: Gordon Murray Design

Fördelarna med denna bil jämfört med andra mikrobilar är enligt egen utsago dess rymlighet och låga produktionskostnad tack vare iStream-tekniken. Enligt en undersökning gjord av Transport for London (myndigheten som ansvarar för kommunal transport i Storbritanniens huvudstad) görs 60 procent av dagens bilresor i staden av ensamma trafikanter. I andra delar av landet är siffran 80 procent.