Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Granskning: Stor brist på laddstolpar i Sverige

M Sverige har granskat landets infrastruktur kring laddstolpar och funnit att det råder en stor brist i dagsläget. Enligt organisationen saknas tusentals laddstolpar och endast sju län får godkänt betyg.

Försäljningen av laddbara bilar i Sverige går fortsatt starkt jämfört med andra länder, även om den gick ned något under juli månad. Trots det hänger inte utvecklingen av infrastrukturen runt elbilarna med, hävdar riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännens Riksförbund, som sammanställt statistik från branschorganisationen PowerCircle.

Deras granskning visar att tusentals publika laddstolpar saknas och att det riskerar att på en stor påverkan på omställningen från fossila drivmedel. Antalet laddbara bilar i landet uppgår till runt 250 000. Trots det finns det enbart drygt 13 000 publika laddstolpar, vilket M Sverige menar är en kritiskt låg nivå – trots löften om motsatsen.

– Trots högt ställda klimatpolitiska ambitioner har tillgängligheten för att ladda gått från dålig till urusel på bara ett par år, varken samhället eller branschen verkar klara utmaningen, säger Caroline Drabe, vd på M Sverige.

Andelen laddbara bilar ökar fort i landet även fast infrastrukturen inte är tillräcklig. Till de 250 000 bilarna som finns i dag skulle det behövas 25 000 publika stolpar. Det saknas med andra ord över 10 000 stolpar enbart för att täcka dagens behov. M Sverige varnar för konsekvenser som att man tvingas köra sin laddhybrid på bensin.

Detta hade inneburit att klimatnyttan med bilen uteblivit och de klimatfrämjande egenskaperna – som kostat mer på miljön vid tillverkning och för kunden vid inköp – blivit tillintetgjorda.

– Det krävs enorma satsningar i det publika laddnätet. Laddbara bilar ska inte vara en möjlighet bara för dem som bor i eget hus och kan ladda hemma, i så fall kommer vi som samhälle aldrig att kunna välja bort fossila drivmedel, säger Caroline Drabe.

Enligt M Sverige går utvecklingen dessutom åt fel håll och problemen med brist på laddstolpar bara ökar. Bristen är som allra störst i Stockholms och Uppsala län. I Stockholm saknas över 8 000 laddstolpar för att möta efterfrågan i dag. Förra året saknades 4 000 stolpar men trots det installerades enbart 800 nya.

https://datawrapper.dwcdn.net/0eUZH/1/