Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rejäla förmåner för miljöbilar i Tyskland

För att få fart på supermiljöbilsförsäljningen föreslår tyska myndigheter införandet av kraftiga förmåner för elbilar, bränslecellsbilar och laddhybrider. De ska bland annat få parkera gratis och köra i bussfiler.

Tack vare kraftiga subventioner har Norge fått fart på elbilsförsäljningen och nu vill Tyskland göra samma sak. Den tyska regeringen föreslår att införa flera förmåner för miljövänliga bilar i hopp om att öka försäljningen. Tyska miljödepartementet föreslår att elbilar, bränslecellsbilar och vissa laddhybrider ska få köra i bussfiler och parkera gratis. På laddhybrider ställs kravet att de inte ska släppa ut mer än 50 gram koldioxid per kilometer eller ha en elektrisk räckvidd på minst 30 kilometer.

Förmånerna föreslås införas redan till våren och anses vara en förutsättning för att få fart på försäljningen av så kallade supermiljöbilar. Den tyska regeringen, med Angela Merkel i spetsen, har satt som mål att det ska säljas minst en miljon elbilar i Tyskland år 2020. I augusti i år fanns drygt 20 000 elbilar i tysk trafik.