Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nissan

Gröna skyltar för elbilar

Storbritannien lanserar nu gröna registreringsskyltar för elbilar.

Ägare av elbilar i Storbritannien kan nu ansöka om att få en specifik registreringsskylt för biltypen. Detta bland annat efter en undersökning som gjorts av YouGov på uppdrag av biltillverkaren Nissan.

Undersökningen visar att 32 procent av de tillfrågade var mer positivt inställda till ett elbilsköp om möjligheten till unik registreringsskylt var möjlig. Samma undersökning visade att 55 procent var omedvetna om att det var på gång med miljözoner i flera städer i landet.

Foto: Nissan

81 procent var medvetna om de miljömässiga fördelarna med elbil. Hälften av de tillfrågade bosatta i huvudstaden London var beredda att köpa en elbil om det underlättade deras access till stadens centrala delar som har miljözoner.   

Det är vänster del av registreringsskylten som får en grön remsa, som i dag är blå med nationalbokstäver. Designförslag som har ratats är helt grön skylt samt en med grön prick. Skylten är frivillig och kan monteras på såväl gamla som nya elbilar.

Förslag på olika färg på registreringsskyltar beroende på bilars drivmedel har varit uppe för förslag även i Sverige, då för att räddningspersonal snabbare ska kunna identifiera fordon vid olyckor.

Färgade skyltar finns redan i USA. Där handlar det emellertid inte om miljöbilar utan utmärkande av dömda rattfyllerister.