Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

GTX motsvarar GTI hos Volkswagens elbilar

Nu står det klart att Volkswagens elbilar med hög prestanda kommer att betecknas GTX. Volkswagen ID.4 GTX blir först ut.

Redan 2019 började det ryktas om att Volkswagen hade planer på en ny beteckning på mer sportfokuserade elbilar. Liksom klassiska GTI och på senare år även GTE har varit för bensindrivna bilar och laddhybrider. Även GTD fick hänga med under några år men högpresterande dieselmotor känns inte så aktuellt för Volkswagen längre.
Den första modellen att prydas med den nya GTX-beteckningen blir prestandaversionen av nya Volkswagen ID.4 som är planerad att lanseras i slutet av april.

Mer specifikt betyder GTX att bilen är fyrhjulsdriven med elmotorer vid varje axel och liksom GTI och GTE kommer GTX-versionerna att prydas med särskilda designdetaljer och en egen ljussignatur.
– Bokstäverna GT har länge stått för körglädje. Nu bygger X bron för framtidens rörlighet. Hållbarhet och sportighet utesluter inte varandra, utan kompletterar varandra på ett intelligent sätt, säger Klaus Zellmer, styrelsemedlem för märket Volkswagen med ansvar för marknadsföring och försäljning.