Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nissan

Halv miljon Nissan Leaf tillverkade

Nissan var, när de lanserade sin Leaf, tidigt ute med en elbil på marknaden. Nu har man nått en mäktig milstolpe – en halv miljon tillverkade.

Det var i december 2010, efter att ha presenterats sommaren 2009, som Nissans populära elbil Leaf introducerades på de japanska och amerikanska marknaderna. Då var den relativt ensam i elbilssegmentet vilket banade väg för den succé som den i dag får anses vara. Den har i flera år varit världens mest sålda elbil, men har nyligen passerats av Tesla Model 3.

DUELL: Nissan Leaf e+ mot Kia e-Soul

Nu, när modellen sedan 2017 är inne på sin andra generation, har Leaf nått upp till 500 000 tillverkade exemplar. Just jubileumsexemplaret byggdes nyligen i Nissans brittiska Sunderland-fabrik. Leaf-produktion finns även i USA och i Japan.

TEST: Nissan Leaf mot BMW i3, Hyundai Ioniq Electric och Renault Zoe

Foto: Nissan

Bil nummer 500 000 såldes och levererades till en kund i Norge. Inte helt otippat i och med att våra kära grannland är elbilsland nummer ett.

TEST: Begagnad Nissan Leaf

https://youtu.be/BBgYrJfPVJU

– Min man och jag köpte vår första Nissan Leaf 2018, och vi älskade den från första stund. Vi är mycket glada och stolta att vi nu får bli ägare till den 500 000:e Nissan Leaf. Den här bilen uppfyller verkligen alla våra behov med utökad räckvidd och förbättrad teknik, säger Maria Jansen som blir jubileumbilens första ägare.

PROVKÖRNING: Nissan Leaf Nismo RC

Nissan har räknat ut att alla hittills sålda Leaf-bilar har kört över 1,48 miljarder mil vilket ska ha besparat världen koldioxidutsläpp på motsvarande 1,3 miljoner ton.

https://youtu.be/XBWo4YNe5IA