Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är den billiga elbilen

Drömmen om en billig elbil är inte längre en dröm. Tack vare ett lågvoltssystem kostar Valeos bil bara 74 000 kronor. Om den någonsin kommer i produktion, vill säga.

I december skrev vi om den svenska elbilen Uniti som ska saluföras av elektronik- och vitvarukedjan MediaMarkt med en prislapp från 145 000 kronor. Under den pågående CES-mässan presenterar den franska bildelstillverkaren Valeo sin vision av den kompakta, storstadsanpassade elbilen.

Men när Uniti erbjuder en räckvidd på 30 mil samt en topphastighet på 130 km/h väljer fransmännen måttliga 10 mil och en topphastighet på 100 km/h.

Mer intressant är kanske att man har valt en lågspänningslösning på 48 volt att jämföra med flera hundra som hos ”normala” elbilar. Resultatet blir ett fordon som är 20 procent billigare att ta fram främst tack vare att man ”slipper” en rad säkerhetsbestämmelser.

Bilen, som är en prototyp, skulle på marknaden ha en prislapp på cirka 74 000 kronor, mer än 25 000 kronor billigare än dagens Renault Twizy . Valeos bil är dock främst en kraftmätning från företaget då den är helt byggd på komponenter från de egna leden.

Den tvåsitsiga bilen är byggd i framtagen i samarbete med Jiao Tong-universitetet och det är främst i Kinas storstäder som liknande bilar har en marknad.