Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är den eldrivna dammsugarbilen

Dammsugartillverkaren Dyson har en elbil klar redan nästa år – här är patentbilderna som visar lite nya grepp.

Det var nog en och annan som fnissade när dammsugartillverkaren Dyson för tre år sedan rapporterade att man skulle bygga en elbil. Nu har man emellertid tre modeller på ritbordet och den första ska stå klar 2020 och komma ut på marknaden 2021.

Skisser som finns registrerade hos det brittiska patentverket visar en förvånansvärt utdragen bil som i profil bryter mot rådande suv-trend. De visar även en bil med tre sätesrader och ett massivt axelavstånd på mellan 320 och 350 centimeter.

Totalt är bilen mellan 470 och 500 centimeter, i bredd mäter den 197 centimeter och på höjden mellan 160 och 180 centimeter. Markfrigången är väl tilltagna 30 centimeter och bilen kan ses som en slags crossover mellan en kombi, mpv och suv.

Autoexpress har skrivit om skisserna och även varit i kontakt med företaget som säger att de inte visar hur bilen kommer att se ut när den är klar men pekar på vilka innovativa steg man vill göra med bilen. Dyson understryker också att de de ofta tar patent på lösningar utan att de kommer i produktion.

LÄS MER: Toyota släpper 23 740 patent

Noterbart är att hjulen mäter 24 tum. Just hjul är lite av grundaren James Dyson passion även om han fascinerats av små sådana som på bilen Mini och cyklar från Moulton. De stora hjulen på elbilen ska ge goda rullegenskaper och låg förbrukning samt passa både för staden och terrängen.

Patenten rör inte själva tekniken under skalet men vi vet att bilen kommer att ha batterier av litiumjontyp och inte solid-state som först planerades. Bilen kommer att byggas i en liten upplag på omkring 10 000 exemplar och vare sig vara sportig eller billig, har man gjort klart.