Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Här är Toyotas kommande elbilar

Tio nya elbilsmodeller på gång från Toyota, sex av dess för en global marknad och byggda på en ny elbilsplattform. Suzuki, Daihatsu och Subaru är med i planerna.

Toyota må vara pionjärer när det kommer till hybridbilar men när det gäller ren eldrift ligger man inte direkt i framkant. Nu presenterar man emellertid en plan när det gäller elfordon.

Foto: Toyota

Det handlar om fordon av spridda slag, allt från elsparkcyklar och trehjulingar via citybilar och personbilar till transportfordon. Citybilarna är vidareutvecklingar av konceptet i Ride som visades upp under Tokyosalongen 2017. Mer om det kan du se i klippet nedan.

Produktionen av elbilarna dra igång redan nästa år med en eldriven version av modellen C-HR, en bil som bara ska säljas i Kina och som vi skrivit om tidigare.

Foto: Toyota

Tio bilmodeller ska byggas till mitten av 2020-talet, sex av dessa för en global marknad. Dessa kan ses uppradade på bilden ovan. De ska baseras på plattformen e-TNGA, en flexibel sak uppdelad i fem sektioner som passar såväl fram-, bak- som fyrhjulsdrivna lösningar med motorer placerade både fram- och baktill.

LÄS MER: Toyota släpper patent

Den minsta bilen i paletten ska tas fram tillsammans med Suzuki och Daihatsu medans en suv i mellanklassen blir ett samarbete med Subaru.Toyota räknar med att hälften av de bilar de säljer 2030 ska vara eldrivna.

https://youtu.be/gfh3DfelW0E