Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helelektriska Nio EP9 sätter nytt rekord på Nürburgring

Så sent som i mars slog nya Lamborghini Huracan Performante till med rekordsnabba 06:52 på Nürburgrings Nordslinga. Fem sekunder snabbare än Porsche 918 Spyder och den snabbaste tiden någonsin för en serieproducerad bil. Men nu, drygt två månader senare, verkar rekordet redan ha blivit slaget – av den helelektriska hyperbilen Nio EP9.

Det är Nio själva som kommer med uppgiften. Enligt dem är den nya rekordtiden numera skriven till 06:45 – hela sju sekunder snabbare än Lamborghinis toppnotering. Rekordvarvet ska ha genomförts i går den 12 maj med racingföraren Peter Dumbreck bakom ratten (Dumbreck har bland annat tävlat i Le Mans 24-timmars ett antal gånger).

Nio EP9 drivs av fyra elmotorer (med varsin växellåda) och har en sammanlagd effekt på 1 000 kilowatt (1 360 hästkrafter). Tiden 0-100 anges till 2,7 sekunder och bilen har en toppfart på 313km/h.

Än så länge har vi inte sett något videobevis på rekordet, men vi vet sedan tidigare att Nio EP9 är riktigt snabb runt Ringen. I oktober förra året slog bilen varvrekordet på Nordslingan för elektriska bilar med tiden 07:05.

Hur det kunde gå mer än 19 sekunder snabbare den här gången förklarar Nio med bättre väderförhållanden.

Men – det finns ett ”men”: Frågan är om Nio EP9 ska räknas som en serieproducerad bil. Det beror på hur man ser på det. Enligt uppgift ska sex EP9 vara tillverkade och ytterligare tio vara på väg. Priset? Svindlande 1,48 miljoner dollar – eller drygt 13,2 miljoner svenska kronor.