Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nick Dimbleby

Helomvändning av JLR – överger plattform för elbilar

Vi väntade alla på en liten fil elbil från Range Rover, byggd på JLR-koncernens MLA-plattform. Men nu gör ledningen för Jaguar Land Rover en helomvändning och bromsar alla projekt som byggs på MLA för att i stället utveckla en ny plattform för framtidens elbilar.

Nej, det blir ingen elbil från Land Rover eller Range Rover under de kommande åren. JLR-ledningen har skrotat de flesta planer på nya bilar på MLA-plattformen som nu anses vara för omodern och för dålig för att nå upp till den tekniska nivå som Jaguar och Land Rover vill ha. En annan anledning är att MLA-bilarna inte hade kapat tillräckligt med koldioxidutsläpp för att klara framtida krav. JLR räknar med att tvingas böta drygt tre miljarder till EU för att koncernen missar kraven för 2020.

MLA-plattformen ska framöver endast användas till större suvar från Land Rover och Range Rover men fasas ut till 2025. Att överge de planer som näst intill resulterat i en mindre eldriven suv från Range Rover eller Land Rover beräknas kosta JLR cirka 14 miljarder kronor.

Färre men dyrare

MLA-bilarna skulle stå för i princip hela modellprogrammet från och med 2025 men nu behöver JLR utveckla nytt eller köpa in sig på befintliga plattformar från andra tillverkare.

Mindre bilar från koncernen, som Land Rover Discovery och Range Rover Evoque ska byggas på en nyutvecklad plattform som döpts till EMA. Den plattformen ska vara byggd för eldrift i grunden men klara laddhybrider och hybrider.

Samtidigt letar JLR efter en partner för en ny plattform för elbilar från Jaguar. Och det är bråttom. Redan 2025 ska Jaguar vara ett elbilsmärke. En eldriven XJ var planerad på MLA-plattformen men det projektet är nu bromsat.

Innan MLA skrotas helt ska ansiktslyfta modellerna Range Rover och Range Rover Sport presenteras. Det kommer att ske inom 12 till 18 månader.

För att räkna hem affärsmodellen ska JLR-bilarna bli dyrare och lyxigare. Istället för att nå en produktion på cirka en miljon bilar per år siktar JLR på mindre än hälften, 400 000–450 000 bilar per år.

Förra året sålde Jaguar Land Rover-koncernen 425 974 bilar.

LÄS MER: Land Rover släpper elektrisk Range Rover 2024