Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia Motors

Höga elpriser minskar intresset för elbilar

Den senaste tidens kraftigt höjda elpriser har fått många svenskars intresse för elbilar att minska. Det visar en ny Sifo-undersökning.

En av sex svenskar uppger att deras intresse för att äga en elbil har minskat till följd av de kraftigt höjda elpriserna. Det visar en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. 17 procent av totalt 1 145 svarande säger att deras intresse för att äga en elbil har minskat och det är framför allt bland yngre utanför storstadsregionerna det minskade intresset märks.

– Jag måste säga att jag är lite förvånad. Trots dagens höga elpriser är det fortfarande billigare att köra en elbil än en motsvarande bensin- eller dieselbil. Det gäller även när man laddar vid allmänna laddningsstationer, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

LÄS OCKSÅ: Kriget i Ukraina kan påverka nybilsmarknaden

Kantar Sifo har även frågat de som redan äger en elbil, och där märks inte samma skepsis. Endast två procent av de som uppgett att de kör elbil i dag svarar att de nu ser annorlunda på sitt elbilsägande.

Det är alltjämt en övervägande majoritet av svenskarna som uppger att deras inställning till att äga en elbil inte har påverkats, vilket även visas i försäljningsstatistiken. Enligt den senaste statistiken från Mobility Sweden ökade elbilsförsäljningen med elva procent i april jämfört med samma månad förra året. I april stod de laddbara bilarna för 48 procent av nybilsförsäljningen. Elbilarna, de utan förbränningsmotor, svarade för cirka 25 procent av försäljningen.