Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Etta bland begagnade elbilar är Renault Zoe
Etta bland begagnade elbilar är Renault Zoe
Etta bland begagnade elbilar är Renault Zoe
Etta bland begagnade elbilar är Renault Zoe Foto: Renault

Högt tryck på begagnade elbilar – ökat med över 100 procent

Nya siffror visar att försäljningen av begagnade elbilar och laddhybrider i Sverige ökade med över 100 procent i juli. Den populäraste elbilen var en liten fransos medan den mest efterfrågade laddhybriden härstämmar från Sydkorea.

Att nya elbilar säljer bra i vårt avlånga land är kanske ingen större nyhet. När staten ökade bonusanslagen vid köp av elbilar följde kunderna efter och man kunde se en markant höjning av köpviljan. Nu är bonuspengarna snart slut för året och Transportstyrelsen meddelar nu att man stoppar alla utbetalningar. 

Kanske inte så konstigt att många elbilstörstande förare då väljer att i stället snegla mot begagnatmarknaden. Ny statistik som fordonssajten Blipp.se tagit fram tillsammans med Vroom visar att försäljningen av begagnade elbilar och laddhybrider ökade med över 100 procent. Försäljningsstatistiken för elbilar höjdes med 107 procent och för laddhybrider växte den med 104 procent.

– Fler och fler begagnatköpare börjar upptäcka att totalkostnaden för en laddbar bil kan bli lägre, säger Jonny Lindén, vd för fordonssajten Blipp.se.

Kia Optima är nummer ett bland begagande laddhybrider Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Det är dock inga stora siffror som det handlar om än så länge. Totalt såldes 2 996 begagnade elbilar och laddhybrider under juli månad, vilket motsvarar en andel på runt två procent av totalmarknaden. Däremot är tillväxten god och visar än så länge inga tecken på att vilja avstanna.

– Vi ser ett kraftigt ökande intresse för elbilar och laddhybrider bland begbilsköparna. Många har upptäckt att en laddbar bil kan ge lägre totala ägarkostnader trots att inköpspriset är lite högre. Det kommer ut fler och fler spännande elektriska modeller på andrahandsmarknaden som ökar intresset, säger Blipps vd Jonny Lindén.

Nummer ett bland elbilsmodellerna på begagnatmarknaden var Renault Zoe, följd av Tesla Model 3. Nissan Leaf och Tesla Model S fick dela på bronspengen. Hos laddhybriderna skedde något av ett tronskifte där tidigare överlägsna Volkswagen Passat GTE fick ge plats åt nya ettan Kia Optima. Tredjeplatsen togs av forne storsäljaren Mitsubishi Outlander.

https://datawrapper.dwcdn.net/hsJVy/2/https://datawrapper.dwcdn.net/aWr7P/1/

 

Johnny Lindén tror att vi kommer att se en fortsatt förhöjd försäljning av begagnade elbilar i framtiden.

– Tillväxten bland elbilarna på begagnatmarknaden kommer att fortsätta vara kraftig, med tresiffriga tillväxttal. De närmaste månaderna är det flera modeller som fyller tre år och då kommer det ut ännu fler fina begagnade laddbara bilar. Den som hittar rätt bil kan se fram emot billiga mil när bilskatter och bränslekostnad ökat för bensin- och dieselbilar.