Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda bekräftar: Urban EV blir verklig 2019

I samband med den pågående bilsalongen i Tokyo bekräftar Honda att Urban EV Concept blir verklighet. 2019 kommer den lilla retroinspirerade elbilen till Europa.

Det var ingen stor lyxbil eller en snabb supersportbil som stal showen på Frankfurtsalongen förra månaden. I stället var det lilla Honda Urban EV Concept som fick flest smilband att röra på sig.

Redan på bilsalongen i Frankfurt berättade Honda lite lätt att en produktionsklar variant ska komma till Europa under 2019. Nu, när bilen än en gång står utställd, denna gång tillsammans med Sports EV Concept, bekräftar Honda att så blir fallet. 2019 ska Urban EV bli verklig och kunna köpas i Europa. Hemlandet Japan ska få ta del av den först året därpå.

Urban EV bygger på en ny elbilsplattform och den produktionsmässiga versionen ska till mångt och mycket se ut som konceptbilen. Det är främst de konceptbilsunika detaljerna som försvinner för att ersättas av mer realistiska grejer, exempelvis ska bilen få riktiga ytterbackspeglar och strålkastarna kommer sannolikt att bli en aning mer vardagliga. Även säkerheten måste höjas och då ligger tydligen A- och B-stolparna, så som vi ser dem på konceptbilen, risigt till. Dessa behöver bli kraftigare.

Den spartanska interiören kan mycket väl bli kvar till produktionsbilen, men räkna inte med att den stora skärmen på instrumentbrädan blir kvar. Skärmarna på dörrsidorna försvinner garanterat eftersom bilen ska få riktiga backspeglar. De bakhängda självmordsdörrarna kan mycket väl också försvinna.

Konceptbilen sägs vara decimetern kortare än Honda Jazz vilket betyder att Urban EV är runt 385 centimeter lång. Det är aningen längre än vad Honda Civic generation tre (1983-1987) mätte från nos till rumpa.