Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Honda

Honda bygger elbil med General Motors

Honda visar sin första helt eldrivna suv Prologue. En bil som utvecklats i samarbete med General Motors och bygger på Chevrolet Blazer.

Honda har inte direkt legat i framkant när det kommer till utveckling av elbilar. För några år sedan kom lilla Honda e, men sedan har det inte hänt så mycket. Nu tar de hjälp av amerikanarna för att ta sig framåt och lanserar en helt eldriven suv. Nya Prologue är främst avsedd för den amerikanska marknaden och bygger på nya Chevrolet Blazer som numera är eldriven. Prologue är en av de första bland de 30 nya bilar som Honda ska lansera innan 2030, från 2040 kommer de helt att slopa förbränningsmotorn.

1 AV 7
Foto: Honda
2 AV 7
Foto: Honda
3 AV 7
Foto: Honda
4 AV 7
Foto: Honda
5 AV 7
Foto: Honda
6 AV 7
Foto: Honda
7 AV 7
Foto: Honda

Honda Prologue kommer att placera sig jämte modellen Passport som säljs i USA och mäter 488 centimeter på längden, 28 centimeter längre än sverigebekanta CR-V. Den blir med andra ord en stor pjäs och hjulbasen mäter hela 310 centimeter. Bredden är 199 cm och höjden 164.
Prologue bygger på General Motors BEV3-plattform och använder därför GM:s Ultium-batteriteknik. Plattformen delas även med Cadillac Lyriq som använder samma teknik. Honda delar inte med sig av några närmare specifikationer om bilen men den ska lanseras som modellår 2024. Huruvida den kan bli aktuell för den europeiska marknaden återstår att se.

https://youtu.be/WNYkZxWs-5E