Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda bygger laddbar vätgasbil av CR-V

Honda meddelar att de gör en satsning på vätgasdrivna bränsleceller. Från och med 2024 ska en vätgasdriven, och laddbar, version av CR-V byggas i USA.

Vill du ha en vätgasbil men vill inte vara begränsad till det ytterst skrala utbudet av tankstationer? Då kommer Honda till din undsättning. Japanerna meddelar nu att de utvecklar en vätgasdriven version av CR-V och att den ska byggas i USA från och med 2024.

Vätgasdrivna bilar är inget nytt. Såväl BMW som Hyundai, Toyota och även Honda har lanserat bilar med vätgasdrivna bränsleceller, men Honda uppger att deras kommande vätgasbil även ska vara externt laddbar. Det blir alltså en form av laddhybrid. Enligt Honda ska det ge användarna möjligheten att ladda bilen för daglig pendling och tanka vätgas vid längre resor. Några tekniska detaljer om motorer eller batteristorlek avslöjas inte nu.

Det blir inte tal om någon storskalig produktion. Hondas fabrik i Ohio öppnade 2016 och används för sammansättningen av lågvolymbilar, däribland Acura/Honda NSX, Acuras prestandaorienterade PCM-modeller samt vissa raceprototyper. Honda har bestämt att deras försäljning till 100 procent ska utgöras av elbilar och bränslecellsbilar senast 2040. Det här är långt ifrån första gången Honda bygger bränslecellsbilar. Honda FCX kom redan 2002 och 15 år senare var det dags för Clarity som togs ur produktion 2021.