Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Honda fasar ut dieselmotorn

Elektrifiering i fokus även hos Honda. Dieselmotorerna stryks för Europa och antalet modeller bantas ned.

I samband med avtäckandet av elbilen Honda e (se galleri nedan) under Frankfurtsalongen presenterade tillverkarens sin strategi rörande elektrifiering. 2025 ska alla bilar man säljer på den europeiska marknaden vara elektrifierade. Ett första steg gjordes med hybriden CR-V, ett andra med elbilen Honda e och ett tredje görs nästa år med nya Jazz som bara kommer hit i hybridutförande.

Vår spionfotograf har fångat kommande Jazz på test i trakterna kring banan NürburgringVår spionfotograf har fångat kommande Jazz på test i trakterna kring banan NürburgringVår spionfotograf har fångat kommande Jazz på test i trakterna kring banan Nürburgring
Vår spionfotograf har fångat kommande Jazz på test i trakterna kring banan Nürburgring Foto: Carpix

Precis som hos andra biltillverkare pratades det inte ett ord om dieselmotorer men nu har man gjort klar att de fasas ut från den europeiska marknaden 2021. Anledningen är hårdare restriktioner för motortypen samt allt mindre efterfrågan, enligt uppgifter i Reuters.

LÄS MER: Honda stänger flera fabriker

Till 2025 ska dessutom antalet modeller kapats till en tredjedel av dagens för att spara tio procent av tillverkningskostnaden. De insparade pengarna ska läggas på forskning och utveckling av ny teknik.