Honda FCX Clarity
Honda FCX Clarity

Honda lovar billigare bränslecellsbil 2015

Många tror att vätgas och bränsleceller är framtidens framdrivningsteknik för bilar. En av de biltillverkare som kommit längst på området är Honda. Nu lovar de en ny vätgasbil, mer teknisk avancerad och billigare än tidigare.

2006 visade Honda upp konceptbilen FCX Clarity, en bränslecellsbil som drivs av vätgas. Två år senare fanns bilen i produktion och är det än i dag. Om än i liten tillverkningsskala för den japanska och amerikanska marknaden. Teknikens Värld har faktiskt kört bilen. Det var sommaren 2007 då Honda hade förlagt provkörningen för världens press på Gotland. En ljudlös bil med en räckvidd på 57 mil som släpper ut något så harmlöst som vattenånga, det är inte varje dag en sådan provkörning genomförs.

 Nu berättar Honda-chefen Takanobu Ito att hans kära Honda ska lansera en ny bränslecellsbil under 2015, samma år som Toyota planerat börja sälja sin första riktiga vätgasbil. Utan att direkt avslöja något säger han att den kommer att bjuda på tekniska framsteg och vara märkbart mycket billigare.

 Kanske det betyder att Honda är något på spåret och är på gång att få bränslecellsbilarna mer hanterbara än i dag. Andra tillverkare som också har kommit en bit med bränslecellsbilar är BMW, Hyundai, Mercedes, Nissan, Toyota och Volkswagen. Men även mindre biltillverkare, exempelvis Morgan, har visat upp bränslecellskoncept.

 Honda har utvecklat bränslecellsbilar sedan slutet av 1990-talet. Flera av dem rullar fortfarande, främst i Tokyo och i New York. De är dock lätträknade till antalet.