Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda Urban EV Concept – liten, smidig och tuff elbil

Urban EV Concept står nu på Frankurtsalongen men hos din Honda-handlare redan om ett par år. En elbil på under fyra meter och med former som andas tider från förr.

Att Honda visar upp nya CR-V som hybrid under den nu öppnade Frankfurtsalongen har vi nämnt tidigare. En modell som redan finns på andra marknader men som kommer till Europa nästa år. I montern ger dock även Honda en smak av framtiden i form av Urban EV Concept.

Framtid och framtid, förresten. När koncernens vd Takahiro Hachigo täckte av bilen underströk han att en produktionsklar variant ska komma till Europa redan 2019.

Föga förvånande handlar det om eldrift även om man inte presenterar några tekniska specifikationer utöver att laddningen sker på huven. Urban EV Concept bygger dock på en helt ny plattform och storleksmässigt anges den vara 100 millimeter kortare än dagens modell Jazz som mäter 3 955 millimeter på längden.

De låga och breda proportionerna ska ge en sportig framtoning och den blålysande logotypen som ses på konceptet ska bli ett signum för märkets eldrivna modeller. Konceptet har även utvändiga displayer som ska förmedla olika budskap, en liknande funktion som vi har sett på koncept från Audi och Smart.

Smala A-stolpar ska ge bra sikt och bakhängda dörrar lätt insteg och invändigt finns det plats för fyra åkande på två soffor. Klädseln i grått ska ge en loungestämning och här finns också inslag av trä. Säkerhetsbältena bak är fixerade centralt för att öka smidigheten vid urstigning.

Snacka om widescreen...Snacka om widescreen...Snacka om widescreen...
Snacka om widescreen...

Urban EV Concept må vara en liten bil men invändigt hittar vi en skärm av gigantiska mått monterad på en ”flytande” instrumentbräda. På dörrsidorna finns ytterligare displayer som visar vad kamerorna, som ersätter traditionella ytterbackspeglar, visar.

Urban EV Concept omfattas av Honda Automated Network Assistant som ska sammanfläta mobilitet och vardagsliv. Systemet ska lära sig förarens beteendemönster för att assistera på bästa sett. Honda Power Manager presenteras med Urban EV Concept och rör lagring av elektricitet.

Honda nämner ingenting om det som i alla fall undertecknad slås av vid betraktelsen av Urban EV Concept: de formmässiga kopplingarna till först generationen Honda Civic från 1972.