Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Honda

Honda visar upp nya elbilen e:Ny1

Snart kommer lilla Honda e få ett helelektriskt storasyskon i form av helt nya suven Honda e:Ny1 som än så länge befinner sig i prototypform.

Biltillverkarna och deras modellnamn vet ibland inga gränser, ett exempel på det är Toyota bZ4X, och nu visar Honda upp sin prototyp e:Ny1. Honda Anyone, anyone? Vi gissar att det är så det ska uttalas, om den får behålla det namnet när den väl går i produktion under nästa år lär framtiden visa.

Som ni ser på bilderna så har den fått ett helt annat formspråk jämfört med Honda e, ett lite mer konventionellt utseende med ett vassare linjespel. Honda e sticker verkligen ut ur mängden på många sätt och det är en bil som många verkar ha lätt att ta till sig. Vi lär få se hur nya e:Ny1 mottas när den väl lanseras. Klart är i alla fall att det är en bil som ska hjälpa Honda att nå sina mål om att vara koldioxidneutralt 2050. Tio år tidigare, 2040 ska de sluta sälja förbränningsmotorer.

1 AV 4
Foto: Honda
2 AV 4
Foto: Honda
3 AV 4
Foto: Honda
4 AV 4
Foto: Honda

Vi gissar att den kommer byggas på en modifierad platta baserad på den som Honda e är byggd på och storleksmässigt kommer den hamna i b-segmentet. Vi misstänker att den är besläktad med e:NS1 och e:NP1, som byggs i Kina och är ett joint venture mellan Dongfeng och Honda respektive GAC och Honda. Dessa två bilar kommer rymma ett batteripack på runt 68 kWh och ha en ungefärlig räckvidd på cirka 50 mil.
– Den här bilen kommer vara ett utmärkt alternativ för familjer som letar efter sin första elbil, säger Katsuhisa Okuda som är chef för Honda Motor Europe. 

https://www.youtube.com/watch?v=_ANiCbopwxU

Det är rätt knapphändigt med information än så länge, och vi vet inte så mycket mer om hur den ser ut invändigt. Men enligt Honda själva ska bilen lanseras redan under nästa år, 2023 alltså.