Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hondas nya bränslecellsbil Clarity kommer nästa år

Honda visar upp sin nya bränslecellsbil Clarity på Tokyos bilsalong, en modell som ska lanseras under nästa år.

Första generationen av Hondas bränslecellsbil Clarity lanserades 2008 och har i liten skala sålts för de amerikanska och japanska marknaderna. Under 2012 berättade Honda-chefen Takanobu Ito att de under 2015 skulle presentera en ny bränslecellsbil, samtidigt som konkurrenten Toyota började sälja sin första vätgasdrivna bränslecellsbil. Något som skulle visa sig bli Mirai.

Som utlovat presenterar Honda nu andra generationen Clarity på bilsalongen i Tokyo. Nya Clarity mäter 490 centimeter på längden, 188 på bredden och 148 på höjden vilket betyder att den har växt några centimeter på alla ledder jämfört med föregångaren.

Enligt Honda har de minskat storleken på varje cell med en millimeter, 20 procent mindre än tidigare. Totalt har drivlinans storlek minskat med 33 procent. Den mindre storleken gör att bränslecellsstacken ryms under huven i stället för under sätena som i Toyota Mirai. Samtidigt har effekttätheten ökats med cirka 60 procent till 3,1 kW/l (kilowatt per liter), samma som i Mirai. Stacken har en maximal uteffekt på 136 hästkrafter och elmotorn levererar 177 hästkrafter.

Vätgastanken klarar tryck på upp till 70 MPa (megapascal), 700 bar, men Honda berättar inte hur mycket vätgas som ryms. En full tank ska enligt företaget räcka upp till 70 mils körning. När det är dags att tanka tar det cirka tre minuter från tom till full, alltså jämförbart med en konventionell bil förutsatt att du lyckas hitta en vätgasstation.

Nya Honda Clarity kommer att lanseras på hemmamarknaden i Japan under början av 2016 och i ett senare skede ska den även lanseras i USA, samt på utvalda marknader i Europa. Startpris ligger i Japan på 7,66 miljoner yen, motsvarande cirka 550 000 kronor. Om modellen kommer till Sverige är i nuläget oklart.