Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hongqi / FAW

Hongqi S9 – supersportbil med Walter de Silva-design

Nyheterna på bilsalongen i Shanghai är väldigt många. En av de kanske mest iögonfallande skapelserna är en elektrifierad supersportbil från Hongqi, ritad av en högt ansedd italienare.

Tycker du att Hongqi S9 ser lite italiensk ut i formerna så är det ingen skräll, denna supersportbil med fokus på aerodynamik är nämligen formgiven av Walter de Silva som slutade att rita bilar för Volkswagen-koncernen år 2015. Dessförinnan hade han ritat bilar för bland annat Fiat, Alfa Romeo och Seat (de två sistnämnda märkena har därför dolda bakre dörrhandtag gemensamt).
Han är något av en ikon i bildesignvärlden genom att vara skyldig till blickfångande bilar som Alfa Romeo 156, Audi A5 och Audi R8 samt Volkswagen Scirocco. Just Audi A5 Coupé klassade han själv tidigare som vackraste bilen han skapat.

För några år sedan blev det känt att Walter de Silva ger sig ut på nya uppdrag i form av ritande av elbilar för kinesiska biltillverkare. Det har blivit ett par bilar för bland annat BAIC-ägda Arcfox.
Nu är han dock involverad i designarbetet hos storkoncernen FAW (First Automotive Works) som ägs av kinesiska staten, närmare bestämt hos klassiska biltillverkaren Hongqi som i fjol presenterade en Rolls-Royce-inspirerad suv (på länken får du en fantastisk genomgång av Hongqi-modeller från 1950-talet fram till i dag).

1 AV 3
Foto: Hongqi / FAW
2 AV 3
Foto: Hongqi / FAW
3 AV 3
Foto: Hongqi / FAW

Denna gång handlar det dock inte om en sedan eller en suv, som det normalt gör när det rör sig om en ny Hongqi-modell. Denna gång handlar det nämligen om en supersportbil vid namn S9, en supersportbil framtagen av FAW och italienska Silk EV som nyligen inledde ett gemensamt joint venture-äventyr. Och bakom formerna står alltså Walter de Silva.

Centrumbult.Centrumbult.Centrumbult.
1 AV 3
Centrumbult.
Foto: Hongqi / FAW
2 AV 3
Foto: Hongqi / FAW
3 AV 3
Foto: Hongqi / FAW

Hongqi S9 är dock ingen elbil, men den är elektrifierad. Hjärtat i modellen är en V8-maskin av okänd storlek. Den har sällskap av en elmotor med okänd effekt. Tillsammans levererar de 1 400 hästkrafter vilket ska vara tillräckligt för en 0-100-tid på 1,9 sekunder och en toppfart på 402 km/h. Det går även att köra S9 på enbart el i uppemot fyra mil.

Det är en produktionsklar bil vi ser på bilderna här, konceptbilen visades redan för två år sedan. Hongqi har öppnat orderböckerna och erbjuder S9 för motsvarande 12,3 miljoner kronor. Endast 99 exemplar ska byggas och produktionen ska äga rum på klassisk supersportbilsmark. Nej, inte i Kina, utan i Modena i Italien.

https://youtu.be/LuVmAHK5N-A

I filmen ovan får vi se Walter de Silva berätta mer om Hongqi S9 och hur han gick tillväga, vilka tankar som gick genom hans huvud, när han skapade denna kinesisk-italienska supersportbil.