Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hopium

Hopium Machina Vision – ny vätgasbil från Frankrike

100 mil på en tankning vätgas och med tydlig europeisk profil. Där har ni Hopium Machina Vision som kommer i produktion 2025. 

Nyheterna duggar inte tätt från årets Parissalong som föga förvånande går i elektrifieringens tecken. En nyhet emellertid den franska vätgasdrivna bränslecellsbilen Machina Vision från Hopium, ett nytt bilmärke grundat av tävlingsföraren och entreprenören Olivier Lombard.

Bilen marknadsförs som världens första vätgasbil av sedansnitt och projektet presenterades i oktober 2020 som Alpha 0. Det som visades upp under salongen var en prototyp, bilen väntas komma i produktion 2025.

Avskalad design och stor skärmlösning, enligt tidens trend.Avskalad design och stor skärmlösning, enligt tidens trend.Avskalad design och stor skärmlösning, enligt tidens trend.
Avskalad design och stor skärmlösning, enligt tidens trend. Foto: Hopium

Hopiums understryker vikten av ”mänsklig kontakt och balansen mellan den fysiska och digitala världen”. Bilen är inspirerad av naturen och är en europeisk angelägenhet, alla material är tillverkade här och bilen ska byggas i Normandie.

Faktan är ännu knapphändig men bilen ska ha en motoreffekt på 500 hästkrafter och ta sig 100 mil efter tre minuters tankning. Bilen är designad av Félix Godard, som tidigare jobbat för Lucid Motors, Porsche och Tesla och priset väntas överstiga 120 000 euro – cirka 1,3 miljoner.

Baksäteskomforten ska vara på topp för de två sittande och ovanför sig har de ett glastak.Baksäteskomforten ska vara på topp för de två sittande och ovanför sig har de ett glastak.Baksäteskomforten ska vara på topp för de två sittande och ovanför sig har de ett glastak.
Baksäteskomforten ska vara på topp för de två sittande och ovanför sig har de ett glastak. Foto: Hopium

Hopium säger sig ha 1 000 föreställningar på bilen och extra uppmärksamhet fick den under salongen då president Emmanuel Macron valde att ta en provsittning.

LÄS OCKSÅ: Annan fransk vätgasbil med unik lösning