Hyundai FE Fuel Cell Concept visar framtidens bränslecellsbil

Hyundais ena bidrag på årets Genèvesalong är av det futuristiska slaget. I deras monter står nämligen konceptbilen FE Fuel Cell Concept som sägs visa nästa generation bränslecellsbilar.

Hyundai är gamla i gamet när det kommer till bränslecellsbilar. Deras ix35 Fuel Cell, världens första massproducerade bränslecellsbil, har varit i produktion i fyra år men deras bränslecellsplaner tog fart långt tidigare än så, något som har mynnat ut i flertalet bränslecellskonceptbilar, bland annat Blue2 som visades i Seoul i april 2011.

Nu har den sydkoreanska biltillverkaren nya mål i sikte och på bilsalongen i Genève visar de upp framtiden inom tekniken. Man gör det i form av konceptbilen FE Fuel Cell Concept där bokstäverna F och E står för Future Eco.

Och visst ser bilen ut som en framtidsbil, både exteriört och interiört. Formerna sägs vara skapade med tanke på naturen och vatten, sistnämnda med anledning av att den enda restprodukt som sipprar ur bilen är just vatten. Bilen ser ut som den gör för att vara så hal som möjligt, aerodynamiken bidrar till lägre energiförbrukning. Ta en titt på de bakre takstolparna (D-stolparna) som är ”ihåliga” för att luftströmmarna ska transporteras runt bilen på optimalt sätt. Lösningen får en att tänka på Ferrari 599 GTB.

En läcker grej inuti bilen, bortsett från den digitala men samtidigt spartanskt futuristiska interiören, är en inbyggd luftfuktare som återvinner vattnet som skapats i samband med den kemiska processen i bränslecellen.

Hyundai ger oss inga exakta tekniska detaljer kring bränslecellsdrivlinan men berättar åtminstone att de har, jämfört med den som sitter i ix35 Fuel Cell, lyckats banta systemets vikt med 20 procent, höjt effektivitetsgraden med 10 procent samt höjt bränslecellsstackens densitet med 30 procent. På så vis åstadkommer man lägre energiåtgång än i dagens system vilket ger längre räckvidd på samma mängd vätgas. Över 80 mil sägs räckvidden vara.

FE Fuel Cell Concept är dessutom utrustad med portabla batterier som bilens brukare kan ta med sig vid olika tillfällen. I bagageutrymmet finns det utrymme för att ta med sig en elektrisk moped (av modell mindre får vi förmoda) som även laddas när den förvaras där.

FE Fuel Cell Concept kommer vi inte att få se rulla på gatorna än på ett tag, kanske aldrig någonsin i just denna form, men nästa år tänker Hyundai lansera en ny bränslecellssuv som inspireras av konceptbilen, bland annat drivlinan.