Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: Hyundai Motor
2 AV 3
Foto: Hyundai Motor
3 AV 3
Foto: Hyundai Motor

Hyundai Ioniq 6 officiell

Nu är Hyundais nästa elbil officiell. Den koreanska Ioniq-familjen fylls på med Ioniq 6 som är en sedanmodell, men knappast en traditionell sådan. Spana in de vågade formerna!

I juli är det dags för den riktiga lanseringen av Hyundai Ioniq 6, men redan nu visar Hyundai de första bilderna som visar bilen i helfigur och precis som väntat är designen något utöver det vanliga. Hyundai säger sig ha haft aerodynamiska egenskaper i fokus under utvecklingen av Ioniq 6 och det tycks ha gett resultat. Ioniq 6 har en luftmotståndskoefficient på 0,21, vilket är rekord för Hyundai.

1 AV 2
Foto: Hyundai Motor
2 AV 2
Foto: Hyundai Motor

Den hala designen kallas Emotional Efficiency och Hyundai beskriver Ioniq 6 som en ”elektrifierad streamliner”. Likheterna med Prophecy-konceptet är tydliga.

Utöver den slanka karossprofilen sägs detaljer som aktiva spjäll i fronten, infällda dörrhandtag, mindre glapp mellan skärmbreddare och hjul samt digitala backspeglar bidra till det låga luftmotståndet. Hyundai presenterade nyligen digitala backspeglar som tillval till Ioniq 5 och de kommer att bli extrautrustning även till Ioniq 6.

LÄS MER: Hyundai Ioniq 6 – så här blir den 

Ioniq 6 byggs på Hyundais och Kias så kallade E-GMP-plattformsarkitektur, precis som Ioniq 5, och liksom den har den nya modellen okonventionella lampor fram och bak. Hyundai kallar det parametriska pixlar och sådana ska det finnas 700 stycken av runtom.

Förarplatsen domineras ett digitalt instrumentkluster på 12 tum som sitter ihop med den lika stora pekskärmen till höger. Hyundai ser också ut att ha tagit i lite extra med interiörbelysningen. Det kallas Dual Color Ambient Lighting och ska gå att ställa i 64 olika färger och sex färgteman. De fyra punkterna i rattens centrum är upplysta och ska, på något sätt, möjliggöra kommunikation mellan föraren och bilen.

Hyundai avslöjar i dagsläget ingenting om motoralternativ, batteristorlek och räckvidd. Troligt är dock att Ioniq 6 kommer att dela all drivlineteknik med Ioniq 5.

https://www.youtube.com/watch?v=EKTa0WVKUDM