Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai Ioniq – första information om Prius-utmanaren

”Tre bilar i en”. Det är vad Hyundai kallar nya modellen Ioniq för. Det är nämligen inte bara en hybrid, utan även en laddhybrid och en renodlad elbil. Här är första bilderna och informationen.

Hyundai har gett sig sjutton på att ta upp kampen med världens mest sålda hybridbil – Toyota Prius. Sydkoreanernas alternativ heter Ioniq och ska, till skillnad från många andra nya modeller, inte visas upp på Detroitsalongen nästa vecka. Skådeplatsen för avtäckandet är i stället på hemmaplan i Sydkorea senare under januari månad. Därefter ska den visas upp för europeiska spekulanter på bilsalongen i Genève i mars.

I nuläget är Hyundai förtegna om bilens specifikationer, men de avslöjar åtminstone att Ioniq, som vi sett flertalet gånger på spionbilder senaste året, blir världens första bil som erbjuder tre olika elektrifierade drivlinor. Hyundai Ioniq ska nämligen saluföras i tre olika varianter – en vanlig hybrid där en bensinmotor samarbetar med en elmotor, en laddhybrid där samma motorkombination utgör kraftkällan, samt en renodlad elbil med enbart elmotor.

Några europeiska specifikationer finns inte, men de koreanska talar om en fyrcylindrig bensinmotor på 1,6 liter, 105 hästkrafter och 146 newtonmeter som arbetar parallellt med en elmotor på 44 hästkrafter och 170 newtonmeter.

Vad elmotorn i den enbart eldrivna varianten har för specifikationer är okänt.

Hyundai säger att Ioniq ska ha klassledande bränsleförbrukning (0,45 liter per mil för hybridvarianten enligt den sydkoreanska körcykeln) och lika klassledande aerodynamik.